Informația a fost confirmată de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR). BBC în limba rusă precizează că bombardamentul a avut loc în timp ce angajații descărcau lemnele de foc aduse pentru localnici.
„Din păcate, trei persoane au fost ucise în urma acestui atac rusesc”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Înainte de reacția lui Zelenski, șeful administrației militare ucrainene din Donețk, Vadîm Filașkin, a anunțat că un camion al Crucii Roșii a fost lovit joi dimineață de artileria rusă în satul Verolubovka.
Procuratura din Donețk a precizat că „personalul Crucii Roșii” a sosit în sat pentru a distribui lemne de foc, iar bombardamentul a avut loc în timp ce lucrătorii umanitari descărcau ajutorul.
Trei bărbați – cu vârste de 40, 41 și 48 de ani – au fost uciși la fața locului, în timp ce alții doi sunt grav răniți.
Satul Verolubovka este situat la aproximativ opt kilometri de linia frontului. Armata rusă nu a comentat deocamdată acest atac, precizează sursa citată.
Crucea Roșie a confirmat informația, dar nu a indicat vreun vinovat. Organizația umanitară internațională a subliniat că vehiculele sale sunt marcate și a condamnat un atac „de neconceput”. „Inimile noastre sunt frânte”, a declarat președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Špoljarić Egger.
Zelenski a denunțat totodată joi un atac aerian asupra unei nave care transporta grâu ucrainean în Marea Neagră cu destinația Egipt. Atacul s-a produs după ce nava a ieșit din apele teritoriale ale Ucrainei. Armata rusă nu a comentat nici această acuzație.
O sursă din domeniul transporturilor a declarat pentru Reuters că atacul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, lângă gura de vărsare a Dunării. După atac, nava a cerut schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa pentru a evalua efectele, potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă.
Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a transmis vineri, printr-un comunicat, că atacul cu rachetă al forțelor ruse asupra unei nave care transporta cereale pe Marea Neagră reprezintă „o escaladare fără precedent” și „o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar”.
În acest context, autoritățile române cer Rusiei „să înceteze orice atac asupra unor nave comerciale și să respecte libertatea de navigație de care beneficiază statele în Marea Neagră”.