Două principale forțe politice se înfruntă în scrutinul legislativ de duminică din Bulgaria, la trei luni după precedentele alegeri legislative care nu au oferit țării o majoritate clară pentru formarea guvernului.
Una este GERB, gruparea de centru-dreapta a fostului premier Boiko Borisov, care a condus țara vreme îndelungată, între 2009 și 2013, între 2014 și 2017 și între 2017 și 2021.
Măcinată de scandaluri de corupție, după protestele ample care au avut loc anul trecut în țara de la sud de Dunăre, GERB este în scădere, undeva în jurul pragului de 20-21%, în condițiile în care în aprilie obținuse 26%.
Cealaltă este gruparea antisistem „Există un Astfel de Popor” (ITN), a cântărețului și prezentatorului TV Slavi Trifonov, care în aprilie s-a situat pe locul doi, cu 17,4% din voturi.
În prezent, cele două partide sunt despărțite de mai puțin de un punct procentual. Un sondaj publicat vineri de site-ul Novinite.com arată chiar că ITN (21,8%) ar putea depăși GERB (21,5%) cu 0,3% la scrutinul de duminică.
Cine mai intră în Parlament
Același sondaj îi creditează pe socialiștii bulgari (BSP), rivali tradiționali ai GERB, cu 16,4%.
Coaliţia Bulgaria Democrată (de orientare conservatoare, liberală şi ecologică) este creditată cu 12%, aflându-se și ea pe o tendință de creștere.
În schimb, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS – partidul minorităţii turce), la rându-i afectată de acuzațiile de corupție, este în scădere, fiind creditată cu 11,1%.
O altă alianță antisistem și anticorupţie – „Ridicaţi-vă! Fără mafie!” – are 5,4%.
Cine este Slavi Trifonov
În vreme ce Borisov a vizitat numeroase orașe mari și mici, pentru a vorbi direct cu alegătorii, liderul grupării antisistem „Există un Astfel de Popor” a fost mai degrabă absent în campania electorală, scrie Balkan Insight.
El s-a exprimat pe tema alegerilor totuși pe rețelele sociale.
De fapt, dincolo de criticile la adresa fostului premier, Slavi Trifonov nu a fost foarte clar în privința politicilor pe care le urmărește.
Asta s-a schimbat când, pe 7 iulie, cotidianul francez Le Monde a publicat un interviu cu prezentatorul TV devenit politician.
„Avem legi minunate, dar nu sunt aplicate. Trebuie să reconstruim sistemul de justiție”, a spus printre altele Trifonov, care a explicat că a refuzat să vorbească cu presa din Bulgaria deoarece aceasta nu este liberă.
Liderul ITN l-a atact dur și pe procurorul-șef al țării, Ivan Geshev.
Susținerea reformei justiției și a îndepărtării procurorului-șef sunt poziții împărtășite și de alte grupări antisitem – Bulgaria Democrată și „Ridicaţi-vă! Fără mafie!”.
Văzut drept un conservator, Trifonov a adoptat de-a lungul timpului poziții aparent contradictorii.
El a criticat politicile anti-LGBT ale premierului maghiar Viktor Orban. În același timp, a apreciat că potențiala ratificare de către Sofia a „Convenției de la Istanbul”, privind combaterea violenței împotriva femeilor și a grupurilor marginalizate, este „neesențială pentru societatea noastră”.
Vorbind despre politicienii pe care îi admiră, Trifonov i-a enumerat pe Margaret Thatcher, Ronald Reagan și Emmanuel Macron.
Liderul ITN a fost relativ vag în privința viitorului său politic. El a spus totuși că nu dorește să devină parlamentar sau premier, în vreme ce unii comentatori au tras concluzia că el ar putea viza chiar funcția de președinte.
Sfârșitul lui Borisov?
Un lucru cert este că longevivul Borisov și partidul său se află într-un declin vizibil.
Printre motive se află, cel mai probabil, nu doar erodarea după perioada petrecută la guvernare, dar și acuzațiile de corupție și protestele masive și îndelungate ce au avut loc în 2020.
Sancțiunile impuse de SUA unor oameni de afaceri conectați cu cercurile puterii de la Sofia au fost și ele văzute drept un semnal clar că instituțiile occidentale au decis să ia măsuri.
A contribuit și faptul că guvernul interimar numit în aprilie de președintele Rumen Radev a formulat numeroase acuzații împotriva cabinetului Borisov, de la corupție și intimidare la supravegherea opozanților și a protestatarilor sau nereguli în gestionarea pandemiei și a campaniei de vaccinare COVID.
Pe 8 iulie, spre exemplu, ministrul interimar al finanțelor, Assen Vassilev, a dezvăluit că 40% din fondurile publice acordate pentru proiecte de infrastructură și reconstrucție au fost date companiilor fără licitație și fără transparență, între 2019 și 2021.
Blocajul ar putea continua
Votul diasporei bulgare ar putea crește scorul opoziției, mai ales că actualul guvern interimar a organizat un număr record de 791 de centre de votare în străinătate.
Și Borisov, în tentativa de a aduna cât mai multe voturi, a început să îi curteze pe macedonenii cu pașaport bulgar.
Însă fragmentarea scorului estimat de sondaje sugerează că blocajul parlamentar ar putea continua, scrie publicația Emerging Europe.
Trifonov a declarat că va încerca să formeze o coaliție cu celelalte partide antisistem – Bulgaria Democrată și „Ridicaţi-vă! Fără mafie!”.
În cazul în care această tentativă va eșua, sau nu va avea suficiente mandate, Bulgaria ar putea rămâne în continuare fără un guvern plin.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!