Acest panou de doi metri lungime pe 63 de centimetri înălţime „reprezentând patru scene dionisiace într-un decor arhitectural sofisticat, înconjurat de satiri şi bacante, este o piesă rară, nu mai există decât patru sau cinci în lume”, a explicat Florent Heintz, responsabil al Sothebys. Opera este estimată la o sumă cuprinsă între 150.000 şi 250.000 de dolari.
Descoperirea achiziţionării acestui capac de către Emile Zola datează de numai câteva zile: panoul a stat aproape 300 de ani la Roma în celebra colecţie a familiei Borghese, apoi a apărut succesiv la actriţa franceză Cécile Sorel şi Paul Reynaud, ministru în cea de-a treia Republică în Franţa. Căutând în baza de date a Muzeului Luvru, Florent Heintz a descoperit că acest panou a făcut parte dintr-o „succesiune Emile Zola” deschisă în 1903, la un an după moartea acestuia.
„În jurnalul său intim, Zola povesteşte cum, în timpul călătoriei sale la Roma, un prieten diplomat, Edouard Lefebvre de Béhaine, l-a dus la membrii familiei Borghese, care, ruinaţi, vindeau obiectele din colecţie. Cuplul Zola a cumpărat circa zece obiecte din marmură, printre care şi acesta”, a asigurat Florent Heintz.