Pe 25 februarie, căpitanul de poliție Farid Citav, comandantul de pluton al companiei operaționale OMON „Plastun” a Gărzii Naționale Ruse din Teritoriul Krasnodar, și 11 dintre luptătorii din compania sa au refuzat să se supună ordinului comandantului detașamentului de a trece granița Federației Ruse și să se mute în pe teritoriul Ucrainei.

Din 6 februarie, detașamentul OMON de la Krasnodar se află în Republica Crimeea, unde a fost trimis să efectueze exercițiile Zaslon 2022. OMON e acronimul pentru Otryad Mobilnyy Osobogo Naznacheniya, Unitate Mobilă pentru Operațiuni Speciale, din cadrul Miliției Ruse, Garda Națională.

Refuzul de a îndeplini ordinul a fost explicat de luptători prin faptul că acesta e ilegal. Niciunul dintre ei nu avea la el un pașaport și nicio intenție de a părăsi teritoriul Rusiei, în timp ce atribuțiile lor oficiale directe erau limitate la teritoriul Federației Ruse. Niciunul dintre soldați nu a fost informat despre o misiune pe teritoriul Ucrainei, pentru a participa la o operațiune militară specială, despre sarcinile și condițiile acestei operațiuni și, ca urmare, nu și-au dat acordul.

În sine, trecerea ilegală a frontierei de stat constituie infracțiune în temeiul art. 322 din Codul penal al Federației Ruse și intrarea ilegală pe teritoriul Ucrainei ca parte a unui grup armat, formează deja o serie de infracțiuni în Codul penal al Ucrainei.

Cei 12 militari ai Gărzii Naționale au fost trimiși la Krasnodar, au fost supuși unui control oficial și eliberați din serviciu. Toți au dat în judecată Garda și, în primă instanță, tribunalul din Prikubansky, anunță avocatul lor Mihail Beniaș, au câștigat reîncadrarea în funcții.

Avocatul mai spune că, în conformitate cu legile din Rusia, niciunul dintre soldații care au invadat Ucraina nu poate fi obligat să facă asta, deoarece Rusia nu consideră invazia un conflict armat, astfel că, în conformitate cu contractele militarilor, doar cu acordul lor scris li se poate da ordin să lupte în altă țară.

Avocatul mai spune că are deja în jur de alte 200 de cereri de la soldați care au refuzat să plece în Ucraina și au fost concediați.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News