Castelul Pogány este dintre puținele edificii baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare și funcționare. Și-a câștigat notorietatea nu doar datorită plasării sale lângă Parcul Național Retezat, dar și datorită istoriei artistice anexe a familiei nobiliare Pogány – parte a elitei transilvănene din secolul XIX. Un nume celebru desprins din această familie este cel al pictoriței Margit Pogány, modelul și iubita lui Constantin Brâncuși. „Domnișoara Pogány” este una dintre cele mai celebre opere ale lui Brâncuși, diferite versiuni ale operei aflându-se la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) sau Muzeul de Artă din Philadelphia. Recordul pentru una dintre versiuni, „Domnișoara Pogány II”, a fost stabilit în 1997 la Christie’s New York pentru suma de 5,6 milioane de euro.
Domeniul Pogány, format din castel și un parc dendrologic de 17 ha, a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemțiune, pentru valoarea, discountată față de evaluare, de 500.000 euro.
Începând cu momentul recepționării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemțiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, o mare casă de licitații din Capitală a decis că poate legal proceda la punerea acestuia în vânzare, prin licitație, concurs de oferte sau prin tranzacție privată
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro