Proprietarul unui porc sacrificat s-a prezentat la sediul DSVSA pentru a face o analiză a cărnii. În urma analizelor s-a stabilit că animalul a fost infestat cu antrax. Toate persoanele, care au intrat în contract cu carcasa de porc și cu animalele din gospodăria proprietarului, au fost testate și vaccinate, relatează Mediafax.ro.
„Proprietarul unei exploataţii non-profesionale s-a prezentat la laboratorul sanitar-veterinar cu o probă de guşă de la un porc pe care l-a sacrificat din propria iniţiativă, spunând că acel porc a fost tratat cu antibiotic timp de trei-patru zile şi că nu a răspuns la tratament. A hotărât să îl sacrifice, dar îşi dorea foarte tare să afle care este diagnosticul. Am preluat proba, s-au făcut analize inclusiv cea pentru pestă porcină africană care a ieşit negativă. în schimb a ieşit pe culturi Bacillus anthrachis (antrax – n.r.). S-a eliberat de buletin de analiză pentru glos- antrax ceea ce înseamnă o formă a antraxului, cu localizare glosofaringiană, întâlnită foarte rar la porc, se mai numeşte şi angină cărbunoasă pentru că speciile cele mai receptive sunt bovinele ovine şi caprine”, a declarat, pentru sursa citată, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, Minodora Vasiliu.
Bărbatul le-a spus autorităților că avea un singur porc în gospodărie.
„În exploataţia respectivă, proprietarul avea un singur porc, cel sacrificat şi încă 16 bovine pe care le avea la păşune şi care erau vaccinate anti-cărbunos. Fac precizarea că antraxul este o boală telurică, comună omului şi a animalului (…) şi se face vaccinare cărbunoasă la toate speciile respective şi ca urmare, ele nu pot să ia boala”, a explicat Vasiliu, conform Mediafax.
Guvernul a adoptat împușcarea tuturor mistreților, lupilor, șacalilor, vulpilor și vulturilor în lupta cu pesta porcină africană
Analizele de laborator au confirmat prezența antraxului, motiv pentru care persoanele care au intrat în contract cu porcul au fost supuse unei anchete epidemiologice. De asemenea, animalele din zonă vor fi monitorizate.
„Am anunţat de urgenţă Direcţia de Sănătate Publică pentru a lua în evidenţă persoanele care au intrat în contact cu porcul în momentul sacrificării. Este vorba de cinci persoane care nu manifestau nici o simptomatologie care ar putea fi atribuită antraxului, a fost informată Prefectura, a fost informat ISU, organele abilitate. Între timp, DSVSA a făcut curăţirea mecanică şi dezinfecţie cu sodă caustică a zonei iar ceea ce a rezultat din sacrificare a fost ridicat şi dus la incineratorul propriu al DSVSA Botoşani. Colegii de la laborator au trimis probele la Bucureşti şi după ce am primit confirmarea s-a recurs la o a doua curăţire mecanică şi dezinfecţie”, a mai spus Minodora Vasiliu.
Din primele date, toate persoanele sunt în afara oricărui pericol.
În acest moment reprezentanții DSVSA Botoşani vor să afle care este cauza îmbolnăvirii cu antrax a animalului. Gospodarul le-a povestit că a luat lucernă, cu tot cu pământ, și a dus-o în cotețul porcului.
De asemenea, autoritățile sanitar-veterinare caută soluții pentru a ține sub control focarele de pestă porcină africană. Săptămâna trecută, aproape 50.000 de porci au fost uciși de pesta porcină africană, iar în toată țara au fost înregistrate 524 de focare, conform Autorităţi Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În Brăila, unul dintre județele cel mai grav afectate de pesta porcină africană, au fost confirmate, până în prezent, 16 focare de boală, cel mai recent în localitatea Lanuri. Întrucât virusul se transmite cu repeziune, este posibil ca numărul focarelor să crească. Sătenii din Valea Cânepii s-au opus sacrificării porcilor, iar reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare s-au văzut nevoiți să anuleze operaţiunea de eliminare a efectivelor de suine.
Număr focare porci mistreți la 2 august 2018:
2 – Sălaj – 2 porci mistreți morți
4 – Satu Mare – 9 porci mistreți morți
1 -Bihor – 1 porc mistreț mort
10 – Tulcea – 20 porci mistreți morți
CITEȘTE ȘI: INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Justiția s-a prins cum face Dragnea jr bani în vremea molimei. A redus efectivele de porci, a adus carcase și nu le-a mai plătit! Executat de instanță pentru „țeapa” de 1,5 milioane de lei
EXCLUSIV / Ministrul Daea, ordin extrem dat azi: ‘Ardem câmpurile de porumb prin care au trecut mistreții, în zonele contaminate!’
INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Băiatul lui Dragnea a scăpat de 10.000 de porci înainte de molimă! Guvernul știa că vine pesta, dar populația și ceilalți fermieri au aflat ultimii!
Geniul Guvernului Dăncilă: în plină amenințare a pestei, a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!
Comisia Europeană cere României să ia „măsuri excepționale” pentru a controla focarele de pestă porcină
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro