Potrivit procurorului Martin Bíly, Siman a servit ca soldat în batalionul Carpathian Sich (Batalionul 49 de Infanterie al armatei ucrainene).
A urmat o pregătire de bază în țară, apoi a plecat în Ucraina, unde s-a alăturat batalionului ca voluntar. A fost dislocat în zona Bucea-Irpin, lângă capitala Kiev, așezări rase de pe fața pământului de armata rusă, la începutul invaziei.
Cu grupul pe care îl comanda a avut sarcina de a patrula în tranșee și de a efectua așa-zise „operațiuni de curățare”.
Potrivit rechizitoriului, „Siman și-a însușit în mod repetat bunuri ale soldaților căzuți și ale civililor, în timpul îndeplinirii ordinelor și în timpul liber”.
E și-a însușit, printre altele:
- un inel de aur,
- lingouri din aur și argint,
- bijuterii,
- bani în numerar,
- ochelari de soare marca Gucci.
În calitate de fost soldat, potrivit procurorului Bíly, „el a trebuit să fie familiarizat cu regulile de bază ale dreptului internațional umanitar”.
Bărbatul a fost reținut de armata ucraineană în aprilie 2022, ulterior a fost eliberat și s-a întors în Cehia.
Acum, Siman a declarat în fața instanței că a plecat în Ucraina pentru că „familia lui este de acolo”. El știe că nu avea permisiunea de a lupta într-o armată străină, dar s-a bazat „pe declarația publică a premierului, care a afirmat, în martie 2022, că oamenii care pleacă să lupte pentru Ucraina beneficiază de impunitate”.
Bărbatul a descris în detaliu instanței cum a intrat în batalionul de voluntari și ce activități a desfășurat. Potrivit acestuia, „toate unitățile aveau sediul în casele abandonate ale locuitorilor ucraineni, așa că era uzual ca soldații să folosească resursele care se aflau în ele”.
Obiectele de valoare găsite, banii sau electronicele au fost preluate „pentru a le proteja pentru cazul în care rușii ar recuceri așezările”.
În ceea ce privește lingourile, „mi s-a spus de către superiori că le pot păstra”. El a negat că ar fi păstrat alte bijuterii, numerar sau ochelarii de designer. Ar fi luat doar o mască de oxigen, „ca o amintire că a slujit în Ucraina”.
Siman riscă 5 ani de închisoare pentru că servit într-o armată străină, dar și o pedeapsă excepțională pentru jaf. Procesul continuă săptămâna viitoare.
Foto: Profimedia
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 05.07.2024, 15:50
Prost a fost că nu s-a înrolat în armata rusă. Nu doar că le putea păstra, dar îi dădeau ăia și o steluță de aur pentru eroism. Bașca vreo câțiva copii de "defascizat".
seaman651 • 05.07.2024, 13:39
Ei, lingourile alea de aur de fapt cresteau in copaci... Mie personal mi se pare foarte greu de crezut ca cei care si-au abandonat locuintele, fugind din calea razboiului, nu si-au ascuns aurul, asta daca nu l-au luat cu ei. Prin ascuns, nu inteleg pus undeva unde sa fie gasit cu usurinta, sa dea de el primul soldat rus sau ucrainean.