Cuprins:
Procesul s-a desfășurat cu ușile închise
Născut în Rusia și ulterior stabilit în SUA, Spector a primit inițial o sentință de 13 ani pentru spionaj, care a fost adăugată la o condamnare anterioară pentru luare de mită. Pedeapsa finală de 15 ani va fi executată într-o colonie penală de maximă securitate.
FSB susține că Spector a acționat în numele Pentagonului și al unei organizații comerciale afiliate acestuia.
Potrivit comunicatului FSB, acesta „a colectat și transferat unei părți străine diverse informații pe teme biotehnologice și biomedicale, inclusiv cele care constituie secrete de stat, pentru crearea ulterioară de către SUA a unui sistem de screening genetic de mare viteză al populației ruse”.
Antecedente și contextul cazului
Înainte de arestarea sa din 2021, Spector a fost președinte al consiliului de administrație al Medpolymerprom Group, o companie specializată în medicamente pentru tratarea cancerului.
El executa deja o pedeapsă de 3 ani și jumătate în Rusia pentru luare de mită, caz în care a pledat vinovat pentru că a ajutat la mituirea unui asistent al unui fost viceprim-ministru rus.
FSB nu a precizat cum a pledat Spector în cazul de spionaj. Agenția de securitate rusă obișnuiește să menționeze dacă un inculpat și-a recunoscut vina, dar în acest caz nu a oferit această informație.
Cazul lui Eugene Spector se adaugă la seria de tensiuni diplomatice între Rusia și Statele Unite, în contextul în care mai mulți cetățeni americani au fost reținuți și condamnați în Rusia în ultimii ani pentru diverse acuzații.