Robert Gilman (30 de ani) a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare în Rusia pentru că ar fi lovit cu piciorul un ofițer de poliție în octombrie 2022, sentință care a fost redusă la trei ani și jumătate în urma apelului.

Între timp, Gilman a fost pus sub acuzare în alte patru dosare deschise pentru presupuse violențe fizice împotriva personalului închisorii și împotriva unui anchetator. El ar fi pledat vinovat pentru ultimele acuzații aduse împotriva lui.

În timpul ședinței de judecată de luni, 15 iulie, Gilman a mărturisit că a fost nevoit să se apere fizic după ce colegii săi de celulă dintr-o colonie penală din Voronej l-au torturat în mod repetat, tulburându-i somnul, dezbrăcându-l total, forțându-l să facă genuflexiuni și bătându-l.

La precedenta ședință de judecată, luna trecută, Gilman a acuzat personalul penitenciarului că a încercat să-l otrăvească, precizând că s-a simțit slăbit și a suferit de sialoree (secreție exagerată de salivă) după ce a mâncat o bucată de pâine. În pofida acestor simptome, el nu a primit îngrijiri medicale.

Robert Gilman este unul dintre cetățenii americani arestați în ultimii ani în Rusia, printre care jurnaliștii Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva, fostul pușcaș marin Paul Whelan și fostul profesor și diplomat american Marc Fogel.

Urmărește-ne pe Google News