Verdictul a fost pronunțat de Tribunalul Regional Minsk, potrivit publicației din Belarus Zerkalo, pe 21 iunie. Publicația notează că nu au fost făcute comentarii oficiale cu privire la acest caz, nici măcar nu se știe de ce acțiuni specifice a fost acuzat Krieger. De asemenea, nu este clar dacă verdictul a fost atacat cu apel și dacă a intrat în vigoare.

Potrivit canalului de Telegram „MotolkoPomogi”, Krieger este angajat al Crucii Roșii Germane și a fost acuzat, printre altele, de participare la un grup extremist, activități de mercenar, activități sub acoperire și terorism.

Organizația pentru drepturile omului Viasna a anunțat că dosarul lui Krieger este „legat” de Regimentul Kastus Kalinouski, o unitate de voluntari din Belarus care luptă de partea Ucrainei împotriva Rusiei.

Belarus și Germania poartă „consultări” cu privire la soarta cetățeanului german, a declarat Ministerul de Externe din Belarus pe 20 iulie. „Au existat, desigur, contacte cu partea germană pe această temă. Acest criminal este cetățean german și înțelegem îngrijorarea părții germane pentru el”, a declarat Anatoli Glaz, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, citat de Radio Free Europe.

Partea belarusă a propus „soluții concrete cu privire la opțiunile disponibile”, a spus Glaz, adăugând că consultările sunt conduse de ministerele de externe ale celor două țări.

Ministerul german de Externe a confirmat pe 19 iulie că un cetățean german a fost condamnat la moarte în Belarus și a declarat că Berlinul a fost în contact intens cu autoritățile din Minsk în legătură cu soarta lui.

Ministerul german de externe nu a făcut publică identitatea bărbatului, dar, pe 19 iulie, grupul pentru drepturile omului Viasna, din Minsk, a declarat că bărbatul condamnat la moarte este Rico Krieger. Viasna a spus că Krieger, în vârstă de 30 de ani, a fost arestat în noiembrie 2023, a fost judecat pe 6 iunie și a fost condamnat pe 24 iunie de către tribunalul regional Minsk.

Gruparea pentru drepturile omului a declarat că este primul proces din Belarus pentru „activitate mercenară”. Krieger a fost acuzat suplimentar de terorism, crearea unui grup extremist, deteriorarea intenționată a unui vehicul și operațiuni ilegale cu arme de foc și explozibili.

Belarus este singura țară din Europa în care pedeapsa cu moartea este încă folosită. În ultimii zece ani, în țară au fost executate anual între una și patru pedepse cu moartea.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News