Bărbatul care are ambele picioare amputate, a obţinut permisiunea de a escalada cel mai înalt vârf de pe Pământ după retragerea interdicţiei ce interzicea ascensiunile pe acest vârf montan pentru alpiniştii care au suferit o dublă amputaţie şi pentru nevăzători, instaurată anul trecut de autorităţile din Nepal.
Măsura a fost considerată drept discriminatorie, iar organizaţiile pentru apărarea drepturilor persoanelor cu handicap au obţinut luna trecută anularea interdicţiei. Astfel, în această primăvară Xia Boyu va porni în a cincea tentativă de a cuceri vârful de 8.448 de metri.
În 1975, chinezul a făcut parte dintr-o echipă naţională a Chinei care a pornit în cucerirea Everestului, însă grupul s-a confruntat cu o furtună pe vârful muntelui. Fără oxigen şi expus la temperaturi polare, alpinistul a suferit degerături severe şi, în 1996, picioarele sale au fost amputate de sub genunchi după ce medicii l-au diagnosticat cu o formă de cancer de sânge.
Dar el a refuzat să accepte că nu își va putea îndeplini visul de a cuceri cel mai înalt vârf din lume. În 2014, sexagenarul s-a întors pe Everest și a încercat să-l urce, dar o avalanşă mortală, care i-a costat viaţa pe 16 şerpaşi, a pus capăt prematur escaladei.
Xia Boyu nu s-a resemnat şi a revenit anul următor. Însă, un cutremur violent produs în Nepal, care a ucis mii de persoane şi a condus la decesul a 22 de persoane aflate în tabăra de bază de pe Everest, a determinat încheierea expediţiei.
Ultima sa încercare a fost în 2016 când din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile a fost obligat să coboare în tabără deși se afla la doar 200 de metri de vârf.
Apoi s-a dat legea privind persoanele cu handicap. „Am intrat în panică după ce am aflat vestea pentru că acest lucru însemna că nu îmi pot împlini visul. Mă întrebam cum aş putea obţine un permis pentru escaladă”, a povestit el pentru reporterii AFP care l-au întâlnit în vechea aşezare Bhaktapur, nu departe de capitala Kathmandu.
În ciuda tuturor acestor eşecuri, bărbatul nu renunţă. „Escaladarea Everest este visul meu. Trebuie să-l realizez. În plus, este o provocare personală, o înfruntare a soartei”, a explicat el.
Ghidul său, Dawa Gyalje Sherpa, spune că Xia Boyu are șanse mare să reușească performanța anul acesta spunând că „S-a antrenat şi a urcat deja la peste 8.000 de metri altitudine”
Singura persoană cu ambele picioarele amputate care a atins vârful Everest este Mark Inglis din Noua Zeelandă, care a realizat acest lucru în 2006.
Sute de alpinişti pornesc anual în expediţie pe Everest în timpul sezonului de primăvară, care începe în aprilie, cel mai bun moment din an. În această scurtă fereastră de timp, temperaturile şi vântul sunt mai puţin agresive, iar şansele de succes sunt mai mari.
Anul trecut, 634 de persoane au ajuns ajuns pe vârf, iar şapte au decedat în timpul tentativelor.
În sezonul de anul acesta și un paraplegic australian vrea să urce pe Everest în scaunul cu rotile. Scott Doolan, în vârstă de 28 de ani, și-a propus să ajungă până la tabăra de bază de pe Everest, situată la peste 5300 de metri, și spune că va parcurge o mare parte din drum în mâini.
De asemenea, alpinistul român Horia Colibășanu este în Nepal și va încerca să deschidă o nouă rută pe Everest. El a plecat din nou spre acoperișul lumii, fiind la a 20-a expediție internațională. Alpinistul a plecat joi spre încă o aventură în Munții Himalaya, pentru o nouă ascensiune pe Everest.
Citește și: Previziuni Urania pentru perioada 7 – 13 aprilie 2018. Săptămână fără evenimente astrologice majore