Totuși, aceeași unitate spitalicească a mai adăugat și că faptele chirurgului au fost „în afara procedurilor normale și nu ar fi trebuit să fie necesare”.
Chirurgul tăia fructe cu briceagul elvețian
Un fost chirurg, prof. Graeme Poston, a spus pentru sursa citată că acest incident îl „surprinde” și „îngrozește. „În primul rând, un briceag nu este steril. În al doilea rând, nu este un instrument chirurgical. Și, în al treilea rând, toată trusa trebuie să fi fost acolo”, a spus Poston.
Oamenii legii britanici au deschis anchete, investigând minimum 105 cazuri în care personalul medical ar fi dat dovadă de neglijență și au în vedere acuzații de omor prin neglijență gravă și omor din culpă.
Intervenția chirurgicală a fost efectuată la Spitalul Royal Sussex din Brighton, iar chirurgul a căutat un bisturiu, însă nu a reușit să dea de unul. Astfel, s-a văzut nevoit să-și folosească briceagul elvețian, pe care-l folosea în mod normal pentru a-și tăia fructele.
Din fericire, pacientul a scăpat cu viață, însă, conform unor documente, colegii chirurgului au fost de părere că reacția sa a fost „discutabilă” și au fost „foarte surprinși” că nu a găsit nici măcar un bisturiu.
Sursa citată a descoperit că medicul chirurg în cauză nu se află la prima operație care implică un risc. El a mai efectuat în două luni trei intervenții chirurgicale, care ar fi avut un risc scăzut, însă cei trei pacienți au murit la puțin timp.
„Nu am înțeles cum a murit mama”
Unitatea medicală a lansat o serie de anchete interne după moartea celor trei pacienți. Totuși, din investigații a reieșit că aceștia au avut parte de „îngrijire precară”. Ba mai mult, se pare că o femeie care a murit „ar fi supraviețuit dacă nu ar fi existat complicații postoperatorii”.
Fiica victimei, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a spus: „Nu am înțeles cum a murit mama. Nimeni nu părea să știe de ce operația nu a avut succes. Trebuie să se efectueze o anchetă amănunțită asupra acestor decese, nu doar un plan de acțiune. Asta nu este suficient”.
Autoritatea de supraveghere a sănătății, Care Quality Commission, a verificat cazurile și a constatat că nu a fost încălcată nicio regulă.
Ca răspuns la ancheta mai amplă a poliției asupra instituției, un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat: „Suntem conștienți de informațiile îngrijorătoare investigate în prezent de poliția din Sussex și gândurile noastre sunt alături de cei care au pierdut persoane dragi.
Este vital ca ofițerii de poliție să primească spațiul și sprijinul necesar pentru a investiga în mod corespunzător aceste aspecte. Sussex Police a confirmat că University Hospitals Sussex NHS Foundation Trust cooperează pe deplin cu această anchetă.”