Atât medicul pensionar, cât și conducerea spitalului solicită găsirea unei soluții pentru a ajuta acești pacienți cu fondurile necesare tratamentului, prin includerea lor într-un program național de recuperare, bugetul alocat unității medicale pentru un caz reprezentând doar a cincea parte din necesar, potrivit realitateaoltului.ro.

În urmă cu doi ani, George Adrian Ciobanu, atunci în vârstă de 26 de ani, era student la medicină anul II, după ce absolvise facultatea de automatică și un master. Viața i-a fost schimbată într-o dimineață de ianuarie, când o durere la ceafă l-a trasnfomat dintr-un tânăr dornic de afirmare și plin de viață într-un pacient imobilizat pe un pat de spital, incapabil să se miște, să vorbească sau să se hrănească normal, doar ochii fiind cei care îi trădează starea de conștiență. ”Eram cu el la București când s-a întâmplat. Avea examen la gastroenterologie și se trezise dimineața să mai repete. A spus că are o durere insuportabilă la ceafă, a deschis fereastra și a cerut o compresă. El a fost cel care a sunat la Urgențe, solicitând SMURD-ul. A repetat de 3 ori adresa și s-a prăbușit. A fost ultima dată când l-am auzit vorbind”, povestește mama, a cărei durere sfâșietoare nu are cum să te lase rece.

De atunci, George a trecut prin 8 operații pe ceier, a fost internat în Germania, la trei unități spitalicești din București și alte două private, de fiecare dată întorcându-se pentu reuperare la Slatina, singurul spital din țară care l-a primit, pacientul având montată traheostomă.

Disperat, tatăl Ciobanu cere ajutor ministului Sănătății, susținut de conducerea spitalului care face, separat, un memoriu pin care expune situația și solicită o cale de rezolvare a finanțării tatamentului, în prezent spitalului fiindu-i decontată cheltuiala pentru un pacient normal, de doar 283 de lei pe zi lei, reprezentând doar 20% din costuri.

”Aude, vede, nu e paralizat, nu poate comunica. Dar a fost terminat. Am ajuns în stadiul ăsta, ca să-l las să moară acum din lipsa fondurilor pentru tratament! Spitalul are limitele lui, nu poate finanța orice. Am apelat la ministerul Sănătății pentru că aceste cazuri nu sunt incluse în nici un progam special, cu finanțare separată, cu alte reguli sau inclus în programele actuale, iar tratamentul costă mult pentru bugetul spitalului. Precizez că în acest spital mai sunt 2 cazuri asemănătoare. Din nefericire, de trei săpătămi n-avem niciun răspuns la solicitarea noastră”, spune dr. Ciobanu.

Problemele legate de finanțare se întâlnesc în cazul în care pacienții, cu imunitate scăzută, fac infecții, tratamentul specific fiind costisitor. În cazul lui George, acesta a făcut septicemie cu candida, necesitând tratament cu Cancidas, scump și greu de procurat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News