În filmarea dintr-un cort de circ, de săptămâna trecută și distribuită masiv pe rețelele sociale chinezești, tigrul este așezat pe o masă și legat cu frânghii. Picioarele din față și coada tigrului se mișcă, ridicând și probleme de siguranță. Tigrul părea a fi fost sedat.
Copiii i se așază în spate, unul câte unul. Un bărbat stă pe un scaun, în fața tigrului, cu o cameră de fotografiat, surprinzând interacțiunile dintre animal și copii, în timp ce mai mulți micuți stau cu nerăbdare la coadă, așteptând să le vină rândul.
Potrivit presei locale, circul care le-a permis copiilor să călărească animalul sălbatic pentru oportunități de fotografiere taxa fiecare poză cu 20 de yuani, circa 2,5 euro.
Circul a fost închis
Ca răspuns la preocupările legate de siguranța publică, Biroul pentru Cultură, Sport și Turism a declarat postului de stat CCTV că circul a organizat „reprezentații neautorizate” în Piața Hengli, din Tiandong.
În urma unei cercetări, autoritatea a emis o sesizare prin care a cerut încetarea imediată a spectacolelor și a inițiat acțiuni în justiție împotriva operatorilor de circ.
„Actul de a lega un tigru poate părea de neconceput de crud, dar acest gen de lucruri se pot întâmpla în mod regulat”, a spus Ashley Fruno, de la PETA Asia, organizație care apără drepturile animalelor. menționând că doar în orașul Suzhou există peste 300 de circuri.
Alt caz, sesizat de PETA Asia
Ea a indicat alt caz, din 6 decembrie, de la circul ambulant din Yiyang, provincia Hunan, „unde un tigru sedat era călărit de copii ca și cum ar urca pe motocicletă”.
La sfârșitul videoclipului, bărbații desfac frânghiile. Animalul îngrozit sare de pe masa de metal și se năpustește în cușca lui.
„În cursul anchetei noastre, multe dintre animale au prezentat semne de suferință severă, în concordanță cu stresul cauzat de izolare constantă, privare, neglijare, frică și durere. În plus, fiecare circ inspectat prezenta un deficit serios în ceea ce privește hrana, apa potabilă sau îngrijirea veterinară”.
„Tigrul din videoclip a fost, probabil, drogat. Singurul mod de a-i face pe acești vânători extrem de inteligenți și de puternici să pozeze în fața camerei este să-i sedezi, să-i ții sub amenințarea constantă cu pedeapsa, să-i intimidezi. Animalul era legat atât de strâns, încât nici măcar nu a putut să-și ridice capul”, a declarat, pentru The Dodo, Jason Baker, vicepreședintele PETA Asia.
Administrația de Stat pentru Silvicultură din China interzice contactul fizic între animale și vizitatori, dar cei care încalcă legea sunt rareori pedepsiți.