„Un om atât de bun!”, „Îmi vor lipsi conversațiile noastre”, sunt mesaje apărute pe rețelele de socializare. Gheorghe Ion Ștefan a murit în noaptea de Revelion, la doar 55 de ani, după o lungă boală. O dispariție care a stârnit multă compasiune pe rețelele de socializare. Deși afacerea lui exista doar de aproximativ zece ani, cizmarul era foarte popular în Wondelgem.

Dar ceea ce știau puțini clienți este că Ștefan, sau „Fane” (pentru că nimeni nu putea să pronunțe Gheorghe Ion), era de fapt inginer civil. Și nu a fost singurul lucru special în trecutul său, spune văduva sa, Sabine Crul (60 de ani).

Ștefan, în atelierul său din Gent. Foto: schoenmaker-stefan.be

„S-a născut la Brașov, în România dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Chiar înainte de izbucnirea revoluției, la sfârșitul anilor 80, a ajuns la închisoare câteva luni, pentru că s-a răzvrătit”.

Odată ce Ștefan a fost eliberat, a plecat din țară. Planul era să rămână în Olanda și Belgia pentru un timp și apoi să fugă în Canada. Avea deja viză, dar iubirea a pus capăt acestor planuri. „Ne întâlneam în mod regulat în tren”, spune Sabine. „Și într-o zi a făcut pasul. Cu o scuză slabă m-a invitat să beau ceva cu el”.

Sabine și Ștefan și-au început viața la Gent, dar nu a putut să profeseze ca inginer civil. „Diploma lui din România nu era valabilă în Belgia. Pentru a o echivala, ar fi trebuit să studieze timp de un an, iar costurile pentru asta ar fi fost uluitor de mari. Din fericire, era foarte îndemânatic, așa că a putut să lucreze ca cizmar, între timp”.

Dar, în cele din urmă, Ștefan nu s-a mai întors niciodată la școală. S-a dovedit că avea un talent deosebit ca cizmar. „Ca pentru tot ce a făcut”, spune Sabine. „Întotdeauna a fost bun la asta. După câțiva ani în care a lucrat angajat, a decis să-și deschidă propria afacere, în urmă cu aproximativ zece ani. Era atât de mândru de asta. Afacerea de cizmărie a fost copilul lui”.

Și oamenii din Wondelgem puteau conta pe el și după ora de închidere. „Dacă cineva din cartier și-a pierdut cheia, era întotdeauna gata să ajute. De obicei, era nevoie doar de o privire pentru a ști cum avea să rezolve o problemă. L-am admirat mereu și din punct de vedere intelectual. Oriunde mergea, era cea mai inteligentă persoană din cameră. Știință, politică, istorie: putea vorbi despre orice subiect. Și nu-ți lăsa niciodată senzația că știe mai bine ca alții, chiar dacă de obicei știa”, spune văduva românului.

Acesta va fi înmormântat la Gent, pe 9 ianuarie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News