E.ON a susținut că ieșeanul și-ar fi dat acordul tacit

În aprilie 2020, Cătălin D. a semnat un contract cu E.ON pentru furnizarea de gaze naturale și electricitate la prețuri fixe.

În decembrie 2021, compania l-a anunțat că tarifele vor crește începând cu 1 ianuarie 2022. Clientul a contestat majorarea, dar E.ON a susținut că acesta și-ar fi dat acordul tacit, nereacționând la notificare în termenul stabilit.

Totuși, instanța a decis în favoarea ieșeanului, constatând că furnizorul nu și-a respectat obligațiile contractuale.

„Tăcerea este consimţământ în cazurile expres prevăzute de lege sau dacă rezultă astfel din convenţia părţilor”

Judecătorii au subliniat că „tăcerea valorează drept consimţământ numai în cazurile expres prevăzute de lege sau dacă rezultă astfel din convenţia părţilor, or, în cauză, nu suntem într-o astfel de ipoteză”.

Decizia obligă E.ON să recalculeze facturile lui Cătălin D. la tarifele din 2020.

Compania a contestat hotărârea, dar Tribunalul a menținut sentința Judecătoriei. Cazul ar putea avea implicații majore, întrucât mii de clienți E.ON s-au aflat în situații similare.

Recurs la Curtea de Apel

În prezent, E.ON a făcut recurs la Curtea de Apel, aceasta urmând să stabilească primul termen de judecată.

Decizia finală ar putea crea un precedent important în relația dintre furnizorii de energie și consumatori.

Cei mai mulți clienți semnează contractele fără să le citească în detaliu, dar, în acest caz, câteva paragrafe din contract s-au dovedit cruciale pentru câștigarea procesului.

  • E.ON nu a reușit să dovedească că a respectat dreptul clientului de a cere renegocierea noilor tarife, așa cum era prevăzut în contract.
  • De asemenea, compania nu a putut demonstra că notificarea privind majorarea prețurilor a ajuns la client în timp util.

Furnizorul ar fi trebuit să întrerupă livrarea de energie în cazul în care nu se ajungea la un acord privind noile tarife

Judecătorii au constatat că „E.ON și-a încălcat propriile obligații contractuale”. Printre altele, furnizorul ar fi trebuit să întrerupă livrarea de energie în cazul în care nu se ajungea la un acord privind noile tarife, lucru care nu s-a întâmplat.

Decizia finală a Curții de Apel ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care sunt gestionate modificările de tarife în contractele de furnizare a energiei.

Rămâne importanța citirii atente a contractelor și cunoașterii drepturilor de către consumatori și se pune sub semnul întrebării practica „acordului tacit” folosită de unii furnizori pentru a justifica majorările de tarife.

MVM Ungaria vrea să cumpere E.ON

MVM, companie controlată de Viktor Orban din Ungaria, vrea să cumpere E.ON România, însă tranzacția poate fi blocată de statul român, care are pârghiile necesare. Operațiunea, a cărei valoare nu a fost dezvăluită, ar urma să se finalizeze în 2025, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente,

A doua cea mai mare companie din sectorul energiei din Ungaria după MOL Group, a semnat luni, 16 decembrie, un acord privind cumpărarea diviziei de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON,

 
 

Urmărește-ne pe Google News