Cele mai mari preţuri le-au înregistrat „Costum verde de bal (Colombina în verde)”, de Nicolae Grigorescu (142.000 de euro), urmată de „Clown”, de Ion Ţuculescu (60.000 de euro), „Băiat din Vitré”, de Nicolae Grigorescu (40.000 de euro), „Plajă la Mangalia”, de Nicolae Tonitza (25.000 de euro), „Peisaj din Ardeal”, de Camil Ressu (20.000 de euro), şi „Geamie la Mangalia”, de Gheorghe Petraşcu (20.000 de euro).
„Colombina în verde”, capodopera lui Nicolae Grigorescu, rămâne în ţară, fiind adjudecată de un important colecţionar român. Tabloul „Colombina în verde” a fost pictat probabil la Roma, în iarna anului 1873, în perioada vestitului carnaval roman din cetatea eternă, fiind precedat de mai multe studii, astăzi în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României.
Licitaţia de Primăvară a înregistrat şi noi recorduri absolute de artist, precum Constantin Isachie Popescu – 5.500 de euro, pentru „Trandafiri” -, Niculina Dona Delavrancea – 3.750 de euro, pentru „La Mamaia” -, Georgeta Barbieri – 3.000 de euro, pentru „Balcic” -, Georgeta Holban Peters – 2.500 de euro, pentru „Terase la Balcic”.
Care este povestea „Colombinei în verde”?
Tabloul a fost pictat probabil la Roma, în iarna anului 1873, în perioada vestitului carnaval roman din Cetatea Eternă, fiind precedat de mai multe studii, astăzi în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României.
Opera pare a fi intrat inițial în colecția marelui moşier și om politic buzoian Gheorghe (Gogu) Iliescu, căruia îi aparțineau vestitele domenii Cândeşti. Legătura dintre Nicolae Grigorescu şi Gogu Iliescu ia naștere în cursul expoziției personale a lui Grigorescu de la Ateneul Român, din 1900, când moșierul de la Cândești, exuberant, achiziționează un număr impresionant de opere. Ștefan O. Iosif este cel care îi face cunoștință lui Gogu Iliescu cu Grigorescu, moment din care cei doi vor lega o strânsă prietenie. Acest fapt este relevat de faptul că în verile ce urmează, în special în 1902 și 1903, Grigorescu vizitează moșiile și conacul de la Cândești, frecvent însoţit de I.L. Caragiale, Al. Vlahuţă și Barbu Ştefănescu Delavrancea.
Proprietarul, lider legionar, a sfârșit la Gherla
Tabloul a ajuns în colecția lui Eugen Iliescu-Cândești (1893-1953), fiului marelui moșier buzoian, om politic cu viziuni de dreapta, șef al organizației legionare din Buzău la 1940. Acesta, tragic, fiind expropiat, încarcerat și ucis de către autoritățile comuniste, la Gherla, în 1953.
Văduva acestuia a dus tabloul la Paris
Nora lui Gogu Iliescu, văduva Madeleine Iliescu, se vede obligată să fugă în Franţa, nu înainte de a împacheta şi lua cu ea doi „Grigorești”, unul dintre aceștia fiind celebra „Columbină în verde”. La Paris, capodopera va fi vândută de către Madeleine Iliescu unui cuplu de francezi ajunși la jumătatea anilor ‘60 în Carcassonne, a căror familie este actuala posesoare a picturii semnate de Nicolae Grigorescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro