Fostul coleg de penitenciar cu Iulius Filip a declarat că nu a auzit de procurorul Augustin Lazăr în perioada în care a fost încarcerat la Aiud, precizând că deciziile privind eliberarea deţinuţilor erau luate de Securitatea de la Bucureşti care se consulta cu Gheorghe Lazăr, ofiţerul de contrainformaţii al Securităţii în penitenciar, potrivit Adevarul.
Radu Filipescu a fost arestat în anul 1983 și a ieșit din închisoare după trei ani. Bărbatul a povestit că nu a fost coleg de celulă cu Iulius Filip, dar că se cunosc bine pentru că „deţinuţii politici de la Aiud erau cumva grupaţi în celule” şi „comunicau unii cu alţii”.
Întrebat dacă a auzit cât timp a fost închis la Aiud despre Augustin Lazăr, fostul deținut politic a răspuns că nu a auzit să se vorbească despre el.
„Important era Gheorghe Lazăr, CI-istul. CI-ist vine de la contrainformaţii, el fiind reprezentantul Securităţii în penitenciar şi cel responsabil de situaţia deţinuţilor politici. Nu am auzit de Augustin Lazăr. Miza scandalului de acum este atacul la Augustin Lazăr”, a declarat Filipescu pentru sursa citată.
Fostul condamnat politic este de părere că „se face o confuzie în mod voit”, iar miza mare, în opinia lui, „e clar că se doreşte vulnerabilizarea poziţiei lui Augustin Lazăr în ceea ce priveşte lupta anticorupţie”.
„Eu cred că un procuror de la Aiud nu avea nicio putere de decizie. Dacă ar fi făcut altceva, ar fi fost la categoria eroi. Eu nu cred că a fost nici erou, dar nici torţionar. Dacă el n-a fost dedicat pentru penitenciar şi ajungea acolo prin rotaţie, cum am înţeles că se practica, e greu să fi avut efect ceea ce făcea el. Chiar dacă dacă s-ar fi pronunţat împotriva eliberării deţinuţilor, cred că n-ar fi avut niciun efect”, a mai spus fostul coleg de penitenciar a lui Iulius Filip.
Site-ul luju.ro a scris, luni, că procurorul general al României a refuzat de două ori, în 1986, eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip. În urma informațiilor publicate de site-ul luju.ro, Inspecția Judiciară s-a autosesizat și a decis să facă verificări.
De asemenea, CNSAS a anunțat că îl va verifica din nou pe Augustin Lazăr după ce procurorul general a fost acuzat că a refuzat eliberarea unui disident anticomunist.
De cealaltă parte, Augustin Lazăr a respins acuzațiile că a refuzat eliberarea disidentului și a spus că acuzațiile care i se aduc sunt o încercare de „decredibilizare a mea în calitate de procuror general cât și destabilizarea Ministerului Public”.
Recent, Centrul de Consultanţă Istorică a publicat pe Facebook scrisoarea disidentului anticomunist Iulius Filip adresată procurorului Augustin Lazăr, în anul 1986, la câteva zile după ce i-a fost refuzată a doua cerere de eliberare.
Scrisoarea a fost trimisă pe 14 iulie 1986 și era adresată președintelui comisiei de eliberări de la Aiud, procurorul Augustin Lazăr. S-a întâmplat la o săptămână după ce comisia îi refuzare pentru a doua oară eliberarea (8 iulie 1986).
Foto: adevarul.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro