Acesta a făcut plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA), după ce conducerea autorității nu a prelungit controlul tematic asupra băncilor. Manțu acuză, într-o avertizare publică, „existența unui abuz și/sau a unei neglijențe în serviciu” la nivelul ANPC.
Controlul împotriva băncilor a început inițial în anul 2015, dar nu a fost finalizat. Un alt control a început în noiembrie 2019, dar nici acesta nu a fost terminat.
Plângerea sa vine după ce o instanță a decis că Marius Dunca, fost președinte al ANPC în perioada 2014-2015 și actual senator PSD, a intervenit în favoarea băncilor interzicând unei angajate să mai controleze instituțiile financiare în privința creditelor în franci elvețieni.
Dunca a declarat la acel moment că va face apel.
Un nou control nefinalizat
Acum, Manțu susține că în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 a avut loc un nou control la bănci privind acordarea de credite în franci elvețieni.
Acesta viza modalitatea prin care băncile au oferit creditele în franci, publicitatea făcută, respectarea normelor interne, informarea clienților despre creditele în franci și instrumentele de protejare împotriva riscului, derularea contractelor și existența unor practici comerciale incorecte.
Manțu spune că la control au lucrat doar doi comisari și că, din cauza volumului mare de muncă, a cerut succesiv extinderea perioadei de control. Mai întâi a fost solicitată prelungirea până pe 30 aprilie, apoi până la 31 iulie și, în final, până la 30 septembrie.
Numai că în luna august, ANPC le-a cerut celor doi inspectori un raport privind activitatea, acesta fiind trimis de către cei doi în data de 27 noiembrie.
„Niciunul dintre cele șapte puncte ale tematicii nu a fost finalizat ca urmare a neaprobării prelungirii de către conducerea Autorității a perioadei de desfășurare a tematicii de control‟, potrivit lui Manțu.
Apocalipsa vine în franci
Acesta arată că francul elvețian s-a depreciat cu 142%, de la un nivel de 1,88 lei în data de 23 iulie 2007, la 4,56 lei pentru o unitate în data de 29 octombrie 2020.
Astfel, deprecierea leului față de francul elvețian a dus la o creștere a gradului de îndatorare de peste 100% a celor cu credite în această monedă.
Conform comisarului, din cele 93.304 credite în franci acordate românilor, un număr de 20.719 mai erau în derulare în decembrie 2019, iar pentru alte 16.363 a fost declarată scadența anticipată, majoritatea prin executare silită.
Cercul sesizărilor
Manțu spune că a mai trimis o avertizare în mai 2020, atât Guvernului, cât și comisiilor economice ale celor două Canere.
Doar Guvernul i-a răspuns, dar l-a trimis să se adreseze Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
Mai departe, acesta a redirecționat sesizarea sa la Ministerul Economiei, în coordonarea căruia se află ANPC. Însă acesta nu a luat nicio măsură, deși fusese avertizat încă din decembrie 2019, potrivit funcționarului.
Președintele ANPC este în acest moment Eduardt Cozminschi. Acesta a fost numit în decembrie 2019, după ce anterior a fost secretar general al organizației PNL din municipiul Botoșani.
Ministerul Economiei nu a prezentat până acum un punct de vedere. Conducerea ANPC nu a putut fi contactată.