„Faptul de a discuta despre posibilitatea trimiterii unui contingent în Ucraina este un element nou important. Toate celelalte au fost deja anunțate”, a spus Peskov, în timpul unei întâlniri cu presa. El a menționat că liderii occidentali înșiși au o „gamă bogată de opinii” cu privire la trimiterea soldaților lor în Ucraina și nu există un consens în această chestiune. „Mulți mențin o evaluare sobră și înțeleg riscurile. Acest lucru nu este în interesul țărilor terțe, acestea trebuie să fie conștiente de acest lucru”, a adăugat Peskov.
El a subliniat că, dacă Uniunea Europeană și NATO decid să-și trimită trupele în Ucraina, atunci un conflict militar cu alianța va fi inevitabil. „În acest caz, ar trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre inevitabilitate, așa evaluăm declarația”, a spus el.
Pe 26 februarie, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că trupele occidentale ar putea fi trimise în Ucraina. Premierul Slovaciei, Robert Fico, a mai spus că o serie de țări UE și NATO iau în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, în cadrul acordurilor bilaterale cu Kievul, dar Slovacia nu intenționează să facă acest lucru.
Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson și șeful adjunct al Ministerului polonez al Apărării, Cezary Tomczyk, au mai spus că țările lor nu intenționează să-și trimită trupele în Ucraina.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate rus, Dmitri Medvedev, a scris că un posibil conflict militar între Rusia și NATO ar fi o apocalipsă și „sfârșitul tuturor”. Potrivit acestuia, din cauza incomparabilității potențialelor militare, Rusia va trebui să dea un răspuns asimetric. „Pentru a proteja integritatea teritorială a țării noastre, vor fi folosite rachete balistice și de croazieră cu focoase speciale”, a menționat el.