„Sper că va lua decizia dificilă şi dureroasă de a se retrage. Îi cer respectuos să facă acest lucru”, a scris texanul Lloyd Doggett într-un comunicat difuzat presei americane. „Preşedintele Biden ne-a salvat democraţia, eliberându-ne de Trump în 2020. Nu trebuie să ne predea lui Trump în 2024”, a adăugat el.

Nancy Pelosi: este „legitim” să ne întrebăm despre starea președintelui

Senatorul democrat Sheldon Whitehouse a afirmat la rândul lui, luni, într-un interviu difuzat la un canal local de televiziune, că americanii doresc să fie „siguri” că Joe Biden este „cinstit cu privire la starea lui”.

„Oamenii vor să fie siguri că această campanie este capabilă să câştige, că preşedintele şi echipa sa sunt sinceri cu noi în privinţa stării sale, că (dezbaterea de joi în faţa republicanului Donald Trump – n.r.) a fost într-adevăr o anomalie”, a declarat el la postul WPRI-TV.

Acest congresman din statul Rhode Island (nord-est), reprezentant al aripii de stânga din Partidul Democrat, s-a declarat „destul de îngrozit” de confruntarea de la CNN, în timpul căreia preşedintele american a apărut foarte confuz, iar uneori complet pierdut.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a spus la rândul ei că este „legitim” să se pună la îndoială starea de sănătate a preşedintelui Biden. „Cred că este legitim să ne întrebăm dacă acesta este un simplu episod sau o stare” de durată, a declarat pentru MSNBC Pelosi, încă foarte influentă în cadrul partidului său. Aleasa de California, ea însăşi în vârstă de 84 de ani, a salutat „viziunea” lui Biden pentru SUA.

A doua zi, democratul de 81 de ani, care îşi recăpătase ceva energie, a căutat să liniştească mulţimea în cursul unui miting de campanie în Carolina de Nord (sud-est): „Nu aş mai candida din nou dacă nu aş crede, din toată inima şi cu tot sufletul meu, că pot face treaba asta”.

Casa Albă evită de luni întregi, uneori cu o anume iritare, orice întrebări legate de capacitățile fizice şi psihice ale preşedintelui american.

Biden evocă o oboseală acumulată în deplasările internaționale

Joe Biden a estimat marţi că prestația sa de joia trecută se explică prin oboseala legată de deplasările sale internaţionale efectuate recent, după ce în iunie președintele american se deplasase în Franţa, apoi în Italia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Liderul de la Casa Albă a apreciat că „nu a fost prea inteligent” de a fi „călătorit prin lume de mai multe ori” cu puţin timp înainte de prima sa dezbatere televizată cu Trump în campania pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie şi că aceasta l-a făcut „aproape să adoarmă pe scenă” în timpul unei întrevederi cu donatori democraţi lângă Washington.

„Aceasta nu este o scuză, ci o explicaţie. Eu nu i-am ascultat pe consilierii mei”, a spus Biden.

Până acum, principalul argument al susţinătorilor săi era cel de a spune că Joe Biden a avut „o seară proastă”, trecătoare, şi de a sublinia că el suferă de o „răceală” care îi jenează vorbirea.

Dezbaterea de joia trecută a suscitat un val de panică în tabăra democrată, unde unii se întreabă deja deschis asupra asupra viitorului candidaturii lui Biden.

Primul interviu după dezbaterea cu Trump

Preşedintele american se deplasase în Franţa din 5 până pe 9 iunie, pentru festivităţile prilejuite de aniversarea Debarcării din Normandia şi pentru o vizită de stat. În ziua sosirii sale, pe 5 iunie, după ce călătorise noaptea, el a rămas la hotel toată ziua.

Apoi, el s-a deplasat în Italia din 12 până pe 14 iunie, pentru summitul G7, după care s-a dus direct la un eveniment de campanie în California.

Democratul s-a retras apoi timp de şase zile pentru a pregăti dezbaterea cu consilierii săi la reşedinţa din Camp David, lângă Washington, perioadă în care el nu a avut activitate publică, precizează AFP.

Potrivit ABC News, Joe Biden va acorda vineri primul său interviu de la dezbaterea cu rivalul său republican Donald Trump. Un prim extras va fi disponibil de vineri, a precizat televiziunea, urmând ca duminică să fie difuzat în totalitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News