Structura de putere descrisă de Waheedullah Hashimi seamănă cu modul în care Afganistanul a fost condus de talibani între 1996 și 2001. Atunci, liderul suprem Mullah Omar a rămas în umbră, conducerea de zi cu zi a țării fiind asigurată de un consiliu.

Haibatullah Akhundzada s-ar poziționa probabil deasupra șefului consiliului, similar funcției de președinte, a mai precizat Hashimi. Iar adjunctul lui Akhundzada va juca rolul de președinte.

În prezent, liderul suprem al talibanilor are trei adjuncți. Este vorba despre Mawlavi Yaqoob, fiul molahului Omar, Sirajuddin Haqqani, liderul rețelei militante Haqqani, şi Abdul Ghani Baradar, șef al biroului politic al talibanilor de la Doha.

Precizând că multe chestiuni legate de modul în care talibanii vor conduce țara trebuie încă puse la punct, Waheedullah Hashimi a subliniat că Afganistanul nu va fi o democrație.

Nu va exista deloc un sistem democratic, pentru că nu are nicio bază în țara noastră. Nu vom discuta ce tip de sistem politic ar trebui să aplicăm în Afganistan, deoarece este clar. Este legea shariei și atât.

Waheedullah Hashimi, un membru de rang înalt al mişcării talibanilor:

În ceea ce privește cooptarea de foşti piloţi şi soldaţi ai forţelor afgane, Hashimi a declarat că talibanii vor să înființeze o nouă forță națională din care să facă parte atât propriii membri, cât și soldați guvernamentali.

„Cei mai mulți dintre ei s-au pregătit în Turcia, Germania și Anglia. Așa că vom vorbi cu ei ca să revină la pozițiile lor. Desigur că vom avea unele schimbări, unele reforme în armată, dar tot avem nevoie de ei şi le vom cere să ni se alăture”, a mai spus reprezentantul talibanilor, adăugând că gruparea are nevoie mai ales de piloți în condițiile în care a confiscat mai multe tipuri de aparate de zbor în timp ce au cucerit, rând pe rând, în doar zece zile, toate orașele importante ale țării.

„Suntem în contact cu mulţi piloţi. Şi le-am cerut să vină şi să se alăture fraţilor lor, guvernului lor. I-am contactat pe mulţi şi căutăm numerele altora pentru a-i contacta şi a-i invita să-şi preia posturile”, mai spune Hashimi.

Talibanii au preluat controlul în Afganistan duminică, 15 august. Președintele Ashraf Ghani a fugit din țară și se află acum în Emiratele Arabe Unite.

„Dacă aş fi rămas, aş fi asistat la vărsare de sânge în Kabul”, a spus Ghani în primul mesaj, după ce i s-a confirmat prezenţa în Emiratele Arabe Unite.

 
 

Urmărește-ne pe Google News