Programarea a fost făcută de bărbat la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Grădiște. Constănțeanul s-a programat în luna ianuarie, pe platforma de vaccinare, în momentul în care s-a deschis campania de vaccinare pentru cei din etapa a II-a, lucrători din domenii esențiale și bolnavi cronici.
Bărbatul, care avea afecțiuni ce l-ar fi făcut vulnerabil în cazul infectării cu COVID-19, a dorit să se vaccineze cât mai repede, dar n-a găsit loc decât la Arad, atunci când a dorit să se programeze. Așa că a decis să aleagă primul loc disponibil.
800 de kilometri cu trenul, pentru vaccin
Bărbatul s-a prezentat la Arad în ziua programării la vaccin, după ce călătorise cu trenul 800 km. Coordonatorul centrului de vaccinare de la Grădiște, medicul epidemiolog Lenuța Timiș: „Am avut, într-adevăr, la începutul lunii martie, o persoană venită tocmai din Constanța, pentru a se vaccina la Arad. Acesta nu este însă un caz singular. Zilnic avem persoane din alte județe care vin la noi, în urma programării prin intermediul platformei”.
Medicul spune că centrul pe care îl conduce a primit pacienți și din alte județe îndepărtate, dar nu atât de mult cum a fost cazul pacientului din Constanța: „Cei mai mulți sunt din județul Timiș, avem zile când aproape jumătate dintre cei pe care îi vaccinăm sunt din Timiș, dar vin și din Bihor sau Bistrița.
Centrul de vaccinare din Grădiște a fost destul de greu încercat din punctul de vedere al patologiilor: am avut pacienți cu boli rare, alergii, boli autoimune, care au venit să se vaccineze la noi și nu știam dacă vor avea reacții adverse, și mai ales de ce natură, postvaccinare. Dar nu am au fost evenimente deosebite, cu toate că eram pregătiți să intervenim cu medicație de toate felurile, dar și aparatură performantă, dacă ar fi fost necesar”.
Centrul de vaccinare de la Grădiște a fost și cel mai solicitat centru din Arad. Au fost zile când acolo s-au vaccinat până la 300 de persoane. Cele două echipe de vaccinare sunt compuse fiecare din trei medici, două asistente și un registrator, care lucrează zilnic 12 ore.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro