Dacă se confirmă ca fiind autentic, atunci contractul oferă dovezi directe în sprijinul acuzațiilor occidentale potrivit cărora Iranul a furnizat muniție Rusiei în contextul ofensivei împotriva Ucrainei. Teheranul a negat în mod repetat că a vândut, după ce a început războiul din Ucraina, arme și muniții Moscovei.

Documentul de 16 pagini, datat 14 septembrie 2022 și redactat în limba engleză, enumeră 1.000 de obuze explozive de 122 mm, de 125 mm și de 155 mm, în valoare totală de 1.013.100 de dolari.

O anexă separată la contract, redactată în limba rusă, enumeră 72.000 de obuze de același calibru, fără a preciza costul acestora.

Un alt contract de cinci pagini include tancuri T-72 și țevi de artilerie Howitzer în valoare de 740.000 de dolari, conform Sky News.

Părțile implicate în această afacere sunt compania militară de stat de import-export Rosoboronexport din Rusia și Ministerul Apărării și Logisticii din Iran.

Sursa citată de radiodifuzorul britanic afirmă că Moscova și Teheranul au semnat „o serie de contracte conexe și secțiuni suplimentare” undeva în aceeași perioadă de timp.

„Momentul se potrivește cu perioada în care am început să vedem anumite transferuri”, a declarat, pentru Sky News, Jack Watling, un expert de la Royal United Services Institute, specializat pe chestiunile legate de Iran și care a acoperit și războiul din Ucraina.

Nu a fost posibil să se verifice autenticitatea contractelor, dar sursa citată de postul britanic de televiziune a precizat: „Credem că sunt 100% autentice”.

Ambasadele Rusiei și Iranului la Londra nu au răspuns unor solicitări Sky News de a oferi un punct de vedere asupra acestui subiect.

Moscova s-a confruntat cu o penurie de muniție despre care se vorbește pe scară largă încă de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022, în timp ce sancțiunile occidentale au împiedicat capacitatea industriei ruse de apărare de a reface stocurile.

Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadym Prystaiko, a declarat că acest contract, dacă este autentic, „arată că poziția Rusiei este într-adevăr destul de dificilă”.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal și ministrul britanic de externe, James Cleverly, au promis că vor lua măsuri odată ce autenticitatea contractului va fi dovedită.

Londra a impus sancțiuni Iranului din cauza livrărilor de drone de luptă către Rusia.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News