Supravegheaț de părinți, băiețelul înotase într-un lac, în apropierea casei sale. La puțin timp după ce s-a întors de la scăldat, David a început să se simtă rău și a fost transportat la spital.

Copilul a ajuns în mâinile medicilor cu leziuni severe ale creierului, iar, după mai bine de o săptămână de suferință, după ce fost diagnosticat cu meningoencefalită amoebică primară. şi-a pierdut viaţa. 

Boala este provocată de Naegleria fowleri, amibă microscopică ce trăieşte în lacuri ori râuri.

Poate pătrunde în nas şi trece prin membranele sinusurilor pentru a ajunge în bulbul olfactiv.

Se înmulţeşte prin fuziune, pentru a se răspândi ulterior la nivelul întregului creier, unde produce meningoencefalita amibică primară.

Amiba consumă ţesutul cerebral, producând edem cerebral şi, în cele din urmă, moartea.

Infecția este extrem de rară și au existat doar 10 cazuri raportate în California din 1971, au declarat reprezentanții Agenției pentru Servicii de Sănătate a regiunii Tehama, într-un comunicat de presă.

„Odată ce amiba intră în nas, aceasta se deplasează către creier unde provoacă meningoencefalită primară amoebiană (PAM). Aceasta este de obicei fatală”, au explicat reprezentanții Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor din SUA. 

Primele simptome sunt durerile de cap severe, febră, greață și vărsături. Pe măsură ce infecția cu amiba se agravează, persoanele pot prezenta convulsii sau halucinații, potrivit CDC.

În SUA, din 2009 și până în 2018, au fost raportate 34 de cazuri de infecție cu Naegleria fowleri.

Între 1962 și 2018, au fost raportate 145 de cazuri, dintre care doar patru persoane au supraviețuit.

foto: David Pruitt/ Gofundme

 
 

Urmărește-ne pe Google News