Băiatul a fost implicat într-un accident care a avut loc pe 12 iulie pe o stradă din localitatea Curtuişeni, judeţul Bihor. Adolescentul a fost lovit de o mașină, după ce nu s-a asigurat în momentul în care a traversat strada pe o bicicletă, scrie ebihoreanul.ro. În urma impactului puternic, băiatul a suferit răni grave la cap și, după mai multe zile petrecute în spital, a intrat în moarte cerebrală.
După ce a aflat vestea sfâșietoare, mama a decis să ajute alți copii să trăiască. Ea a fost de acord ca organele fiului ei să ajungă la alte persoane care așteptau un transplant.
Una dintre persoanele ajutate de adolescentul din Bihor este Andreea Tomuța, o tânără de 18 ani din același județ care are nevoie de urgență de un transplant de ficat, după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare. Coincidenţă sau nu, Andreea a fost colegă de salon, pe secţia de Reanimare a spitalului din Oradea, chiar cu băieţelul de 14 ani, notează observator.tv. Cei doi au avut o compatibilitate de 100 la sută, un lucru rar întâlnit de medici.
Ficatul băieţelului a mers la Andreea, iar inima a fost donată unui copil de 15 ani.
„Inima băieţelului a fost donată unui copil de 15 ani, care aştepta de 7 ani un transplant şi care nu avea şanse de supravieţuire, rinichii au mers la 2 copii, la Cluj, şi plămânii au fost duşi la Viena, la clinica AKH, conform înţelegerii în sistemul eurotransplant. Ficatul a fost transplantat tinerei intoxicate din Bihor. În cazul acesteia, operaţia a început la ora 17 şi s-a terminat azi noapte la ora 4.30. Ea este în stare critică în continuare”, a declarat, astăzi, pentru ebihoreanul.ro, dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.
Astfel, primul transplant de inimă la copii din acest an a fost realizat de o echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. Operaţia a durat şase ore, conform Mediafax.ro.
Prof. dr. Klara Brînzaniuc, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, a declarat că acesta este al treilea transplant de cord realizat în acest an, însă este primul efectuat la un copil. Cel care a primit o nouă inimă este un pacient de 15 ani din Caraș-Severin.
„Cel de-al treilea transplant evoluează foarte bine şi ne bucură enorm că un tânăr de vârstă pediatrică a avut şansa la viaţă prin generozitatea familiei unui donator care a înţeles ce important este să salvezi o viaţă şi nu numai una, mult mai multe vieţi, pentru că fiecare organ şi-a găsit un receptor în aşteptare. Pentru noi, faptul că acest tânăr este pacientul nostru, şi este pe lista de transplant de mai bine de un an din cauza patologiei lui, tânăr care a fost pe parcurs şi operat şi tratat şi monitorizat, ne bucură enorm şi nu putem decât să ne dorim ca cel de-al treilea transplant să meargă foarte bine şi cât mai repede să le avem pe următoarele şi să ajutăm cât mai mulţi oameni care se află pe lista noastră de aşteptare”, a precizat prof. dr. Klara Brînzaniuc, pentru sursa citată.
Ea a adăugat că pentru realizarea altor transplanturi de cord există două necesităţi foarte importante.
„Prima, să avem cât mai mulţi conaţionali care au aceeaşi înţelegere, raţiune, generozitate, ca şi familia donatorilor care ne-a ajutat la acest transplant şi în al doilea rând să avem o finanţare concordantă cu posibilităţile medicale ale centrului nostru şi ale echipei profesionale de la Târgu Mureş”, a spus prof. dr. Klara Brînzaniuc.
Intervenţia a durat şase ore, iar echipa care a realizat-o a fost condusă de medicul Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş.
Citește și Primarul Băluță amenință Libertatea cu procese, iar ziarul publică o nouă înregistrare în care șoferii firmelor protejate le spun polițiștilor “să sune la primar, la domnul Băluță, că știe el!”