Aproape doua milioane de copii din Romania sunt batuti sistematic de parinti, ca masura de “educare”. Dintre acestia, 250.000 sunt atat de crunt loviti incat raman cu urme pentru toata viata. Daca micutul scapa de batul parintilor are toate sansele sa “o incaseze” la scoala, uneori chiar de la invatatori.
Autoritatile sunt din ce in ce mai ingrijorate de nivelul de violenta impotriva copiilor, ajuns la dimensiuni de neimaginat. O cercetare la nivel national arata ca 84% dintre copiii romanilor sunt pedepsiti fizic de parinti. Organizatia “Salvati copiii” a aflat de la cei mici ca majoritatea parintilor folosesc palma “cand si cand”, dar 18,4% dintre ei sunt “altoiti” frecvent, iar unul din cinci minori e lovit cu diverse obiecte, fie cu batul, fie cu cureaua de la pantalonii tatalui.
Copiii au declarat in proportie de 15% ca le este frica sa se duca acasa din pricina batailor nesfarsite pe care le primesc, cand de la tata, cand de la mama. Unul din zece copii e atat de crunt lovit incat ramane cu urme pe viata.
Cei mai multi copii tac si indura. Asa se explica faptul ca Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii a inregistrat in anul 2005 doar 293 cazuri de vatamare corporala, 4 cazuri de lovituri cauzatoare de moarte, 18 cazuri de “rele tratamente” aplicate minorilor, 33 de tentative de omor si 31 de cazuri de omor. Inspectoratul Scolar Bucuresti a “masurat” de asemenea acest fenomen, iar cifrele pentru copiii din Capitala sunt la fel de ingrijoratoare: 150.000 de elevi sunt agresati, fizic sau verbal, si acasa, si la scoala.
Invatatoarea i-a scris „prost” pe frunte
Politia Capitalei a inregistrat un caz cu totul iesit din comun: o invatatoare a scris cu marker-ul pe fruntea unui elev de clasa a II-a cuvantul “prost”, apoi l-a trimis acasa cu tramvaiul, ca sa-l vada toata lumea. Un alt caz a fost semnalat intr-o scoala in care elevilor li se scrie cu creta pe hainute fie litera “P” de la prost, fie litera “D” pentru cei destepti. In alta scoala elevilor li se traseaza linii cu pixul pe fata de cate ori nu au reusit sa raspunda corect la o intrebare a profesorului.
Specialistii considera abuz fizic bataia, molestarea, lovirea, vatamarea, provocarea de arsuri si taieturile, toate sanctionate sever de lege.
Programul „Nu da!”, demarat in scoli
Din aceste motive, organizatia “Salvati copiii” a inceput un program numit “Nu da!”, deocamdata doar in Capitala. Concret, consilieri, politisti de proximitate, educatori si jandarmi vor fi prezenti in gradinite si scoli pentru a spune copiilor, dar si parintilor, ca “bataia nu e rupta din Rai”. Doctorul Cristian Andrei, realizatorul emisiunii “9595” de la Antena 1, si regizorul Geo Saizescu se vor implica si in acest demers. Mihaela Florescu (foto), inspectorul scolar general adjunct din Capitala, a anuntat ieri ca in gradinite vor fi prezenti si cativa psihopedagogi special instruiti pentru copiii prescolari si din clasele primare, care au menirea sa depisteze cazurile de violenta asupra copiilor.