Cuprins:
„Încă trebuie scoase niște cioburi”
Cel mai mare dintre copiii familiei, o fetiță în vârstă de 14 ani la acea dată, a suferit atunci răni grave la cap. „Traumatism cranio-cerebral, cu pierdere de substanță la nivel fronto-parietal”, cum a declarat un medic de la SMURD presei, în seara accidentului.
„Pe certificatul de la medicină legală sunt trecute doar 15 zile de îngrijiri medicale. De fapt, în acești ultimi doi ani am stat mult cu ea prin spitale. Și încă trebuie scoase niște cioburi de la nivelul capului”, povestește tatăl, Cosmin (n.red. – numele nu este cel real).
Copila a trecut, mărturisește părintele, de șase ori prin anestezie generală și a făcut 7 examene RMN pe parcursul unui singur an. „Am operat-o și la București, și la Iași. Mai are nevoie de intervenții de chirurgie plastică”.
Cu agenții societății de avocați la poartă
Accidentele auto, capitol la care România este printre locurile fruntașe în Europa, produc o categorie de victime de care se ocupă o anumită categorie de avocați: cei specializați în despăgubiri.
Contractele cu aceștia se pot dovedi însă adevărate capcane pentru familiile vătămate. Capcane care mizează pe lipsa de educație, pe lipsa de informare și, nu în ultimul rând, pe emoțiile celor afectați de accident.
În filmele americane cu procese, magistrați dornici de afirmare ar fi ridicat problema modului cum a fost obținută semnătura părții vătămate pe contractul de asistență juridică.
În realitatea românească, alb-negru cu nuanțe în ceasul al treisprezecelea, întrebarea asta și-o pun doar clienții, după ce află, pe propria piele, că nu toți agenții societăților de avocați seamănă cu Erin Brockovich.
Dosarul accidentului de autocar nu a ajuns încă în instanță. Dar la poarta familiei lui Cosmin au apărut, la scurtă vreme după nefericitul eveniment, reprezentanții societății civile de avocați JGV & Asociații, unul dintre cele mai sonore nume din România, pe piața despăgubirilor după accidente auto.
Au semnat după patru zile
JGV & Asociații deține o rețea de agenți, care merg pe teren, contactează părțile vătămate și duc muncă de lămurire în vederea semnării contractului. Conform surselor Libertatea, agenții sunt monitorizați prin GPS și sunt obligați, prin contract, să petreacă la domiciliul potențialului client cel puțin 30 de minute, la fiecare vizită.
„Au venit așa, peste noi. Noi, cu durerea noastră și copilul mutilat, le-am zis întâi să ne lase în pace. Dar ei stăteau cu orele în mașină, în fața porții. S-au ținut de capul nostru, până am semnat contractul de asistență juridică”, spune tatăl din Botoșani.
Contractul a fost încheiat la patru zile după accident, Cosmin semnând ca reprezentant legal al fiicei sale. Înțelegerea, care cuprinde un act adițional, prevede achitarea a 20 la sută plus TVA, din suma primită ca despăgubiri, drept onorariu de succes.
De asemenea, documentul include o clauză care stipulează că onorariul orar (165 de euro plus TVA pe oră) va fi solicitat de societatea de avocatură în cazul în care clientul reziliază unilateral contractul.
Amenințați cu plângeri penale
Tactica de convingere a potențialilor clienți de către JGV & Asociații are la bază principiul contactării cât mai rapide a părților vătămate, imediat după producerea accidentului. La poliție, la spital, la înmormântare – oamenii sunt acostați în momente de stres psihic major, când încă n-au depășit șocul.
Mărturiile obținute de Libertatea de la mai multe persoane care s-au aflat în situația de a fi contactate de JGV & Asociații arată că presiunile se fac atât telefonic, de câteva ori pe zi, cât și prin vizite la domiciliu, zile în șir.
Singura modalitate de a pune capăt acestui asalt, susțin sursele ziarului, este comunicarea, prin mesaj scris, că, dacă apelurile și vizitele nu încetează, societatea de avocați va fi reclamată în instanță pentru hărțuire și tentativă de înșelăciune.
Primul plic de la executori
În septembrie 2023, soția lui Cosmin a sunat la JGV & Asociații să se intereseze despre starea dosarului de urmărire penală deschis după accident.
„I-a răspuns o avocată, i-a vorbit foarte urât, foarte arogant. Că cine ne credem noi, să cerem socoteală… Că ei se ocupă de nu știu câte cazuri, că sunt cei mai tari, iar noi, niște nimeni. Și așa mai departe. Asta a fost picătura care a umplut paharul. Că oricum nu eram foarte convinși că am făcut bine acceptând contractul cu ei. Cei de la JGV & Asociații nu mai dăduseră nici un semn”, spune Cosmin.
Familia copilei accidentate a decis să rezilieze înțelegerea cu JGV & Asociații. A venit apoi un plic, de la executorii judecătorești. „Mi-au pus poprire pe salariu și pe alocațiile copiilor, pe care le încasez în contul meu. Am contestat, dar timp de patru luni mi-au luat banii”, spune Cosmin.
Contestație admisă în instanță
Judecătoria Botoșani a admis contestația tatălui, dar firma de avocați a făcut apel. Tribunalul Botoșani a menținut decizia primei instanțe, motivând că JGV & Asociații nu aveau dreptul să-l execute silit pe Cosmin, deoarece acesta semnase contractul în calitate de reprezentant legal, nu de client.
„Contestatorul nu este parte în contractul de asistență juridică invocat și nici nu are calitatea de debitor al obligației de plată pentru care s-a declanșat executarea silită”, se afirmă în cuprinsul hotărârii pronunțate de Tribunalul Botoșani, în 31 mai 2024, potrivit rejust.ro. „Cel care și-a asumat obligația prin contract este minora, în calitate de parte contractantă și de beneficiară a serviciilor de consultanță juridică, indiferent de faptul că nu ea a semnat contractul, ci l-a semnat prin reprezentant legal”.
Pretenții de 6.645 de lei
Avocații pretindeau de la Cosmin plata a 6.645 de lei, sumă care includea onorariul orar, penalitățile de întârziere și onorariul executorilor judecătorești. Hotărârea citată precizează că „executarea silită a minorilor nu este interzisă”, „eventuala lipsă a veniturilor datorată minorității nu este de natură să sustragă debitorul minor de la executare silită, neexistând vreo prevedere legală în acest sens”.
Legea prevede, în schimb, că alocația de stat pentru copii este exceptată de la poprire. „Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii”, susține Codul de procedură civilă, articolul 729, punctul 7.
Al doilea plic, cu executarea pe numele copilului
Prin decizia instanței, Cosmin a primit înapoi banii care i-au fost opriți după ce JGV & Asociații au decis să ceară executarea lui silită. Dar la poarta familiei botoșănene a venit alt plic.
„Pe numele fiicei mele a fost deschis un cont bancar, în care urmează să primească bursa, pe 20 noiembrie. Cum a fost deschis contul, cum ne-am trezit cu altă înștiințare de executare, tot de la JGV & Asociații, dar, de data asta, pe numele fetei, nu al meu”, relatează tatăl.
La actele trimise de executori este atașată o primă factură în valoare de 6.645 de lei, reprezentând „onorariu avocat” pentru 6,85 de ore.
O a doua factură, cu serviciile detaliate prestate de avocații de la JGV & Asociații, de data asta tarifate în euro, stipulează că avocații au muncit 6 ore și 51 de minute pentru cauza fiicei lui Cosmin. Din acest timp, 3 ore reprezintă „prima întâlnire cu clienții”, iar 40 de minute, durata necesară pentru „redactare cerere de efectuare raport medico-legal”.
„Vom contesta și de data asta, vedem ce se întâmplă când ar trebui să intre bursa, dacă îi opresc sau nu banii”, afirmă Cosmin. „Este ultimul lucru care ne trebuia acum, nu e de-ajuns că mergem prin spitale, trebuie să mergem și prin tribunale. Dacă cei de la JGV n-ar fi stat pe capul nostru, să le vedem mașina în poartă, să ne sune, să insiste, nu aveam problema asta acum. Nici nu ne stătea mintea la avocați atunci”.
Un dosar la limita prescrierii
Pe lângă alocațiile și bursele copiilor, și pensiile de urmaș au devenit obiectul executărilor silite solicitate de JGV & Asociații.
Doi frați, tot dintr-un județ din Moldova, au decis să rezilieze contractul cu respectiva societate de avocați după șapte ani și câteva luni de așteptare.
Bunica celor doi frați murise după ce a fost lovită de o mașină, care a derapat și a intrat pe trotuar. Contractul cu JGV & Asociații a fost încheiat în ianuarie 2016, părinții semnând în numele celor doi copii.
Dosarul accidentului a fost trimis în instanță abia în noiembrie 2020, la peste patru ani de la comiterea faptei. Trei ani mai târziu, cauza era tot pe fond, la judecătorie.
Cei doi frați, care au devenit majori între timp și care ne-au solicitat să le păstrăm, totuși, anonimatul, au decis să rezilieze contractul cu JGV & Asociații. Teama lor era că se apropia termenul de prescriere, de opt ani, iar șoferul răspunzător pentru moartea bunicii lor ar fi scăpat fără condamnare, fără cazier.
Poprire pe pensia de urmaș
Frații au schimbat avocatul și, cu 21 de zile înainte ca fapta să se prescrie, șoferul inculpat, persoană publică, a fost condamnat la doi ani și zece luni de închisoare cu suspendare. În februarie acest an, instanța de apel a menținut condamnarea. Cei doi frați și rudele victimei au primit, prin hotărâre judecătorească, despăgubiri din partea companiei de asigurări.
Victoria în instanță e una simbolică, în memoria bunicii dispărute, pentru că, după încheierea procesului, frații au fost executați silit de JGV & Asociații.
Societatea civilă de avocați cere de la cei doi plata cheltuielilor judiciare, a onorariului fix, dar și a onorariului de succes. Contractul semnat în 2016 prevedea că, și în situația în care clientul schimbă apărătorul, JGV & Asociații tot este îndreptățită la 20 la sută plus TVA din despăgubiri.
După decesul unuia dintre părinți, frații încasează o pensie de urmaș, cu care se susțin la facultate. Este singurul lor venit, la care se adaugă, acum, și sumele acordate drept despăgubire. Cei doi au depus în instanță contestație la executarea silită.
JGV & Asociații nu a răspuns, până la publicarea acestui articol, solicitării formulate în scris de a exprima un punct de vedere cu privire la cazul fetiței din Botoșani și al celor doi frați. Totuși, în cazuri similare care au implicat JGV & Asociații și alți fosți clienti, reprezentanții firmei au făcut următoarele precizări pentru Libertatea:
„Firma noastră de avocatură respectă strict etica profesională și este dedicată unui standard ridicat de transparență și corectitudine față de clienții noștri. Onorariile noastre sunt aliniate pieței, iar toate sumele sunt convenite de comun acord, în conformitate cu legislația și standardele profesionale. Acțiunile și costurile aferente fiecărui dosar sunt comunicate în mod clar și transparent înainte de începerea oricărui proces. Oferim sprijin juridic în mod profesionist, cu respect față de situația personală a clienților, fără presiuni sau condiții ascunse.
Contractele încheiate cu aceste persoane au fost reziliate unilateral de către aceștia, fără respectarea prevederilor contractuale stabilite de comun acord. Rezilierea în acest mod a determinat o suspendare a serviciilor juridice, respectiv și a drepturilor contractuale ale firmei noastre. Până în prezent, clienții respectivi nu au achitat onorariile convenite în contract.
Având în vedere că obligațiile financiare nu au fost achitate, firma noastră a inițiat procedurile legale prevăzute în astfel de situații, în conformitate cu legislația în vigoare și numai după încercări repetate de a rezolva amiabil aceste datorii”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MistyDo49 • 07.11.2024, 09:24
Concurența în acest domeniu este mare. Sunt firme care au o structură stufoasă de agenți ce strâng informații și abordează oameni ce au probleme după accidente . Sursa de bază este la spitale .
MistyDo49 • 07.11.2024, 09:24
Concurența în acest domeniu este mare. Sunt firme care au o structură stufoasă de agenți ce strâng informații și abordează oameni ce au probleme după accidente Sursa de bază este la spitale
Nexus • 07.11.2024, 07:47
MAFIA DIN BREASLA AVOCATILOR......CA HIENELE SE ARUNCA ASUPRA FAMILIILOR SI PROFITA DE ELE.....nISTE JEGOSI, PENIBILI SI PENALI......