Potrivit unei anchete publicate, ieri, de cotidianul britanic Daily Express, un copil rrom, cu vârsta sub 5 ani, e cumpărat de cele mai multe ori chiar de la părinţi de către traficanţii de persoane din Ţăndărei, cu aproximativ 16.000 de euro.

Micuţii, care trăiesc în mizerie, în case insalubre şi se hrănesc cu ce apucă, sunt antrenaţi pentru furturi din buzunare, din magazine sau cerşetorie, iar potrivit oficialilor din Scotland Yard, care se luptă cu destructurarea acestei reţele, traficanţii câştigă anual de pe urma unui singur copil până la 140.000 de euro. Anul trecut, poliţiştii români şi cei englezi au descoperit şi anihilat o astfel de bandă, salvând 28 de copii de etnie rromă din România. 18 dintre membrii reţelei, toţi din Ţăndărei, au fost reţinuţi şi sunt acum judecaţi.

Capii reţelei trăiesc în palate

În acest timp, procurorii români au anunţat că unul dintre traficanţi, Ilie Schian (47 de ani), a fost deja condamnat la trei ani de închisoare de către magistraţii britanici, după ce a fost prins că încasa ilegal ajutor social. În ciuda imaginii de om sărac pe care o afişa în Marea Britanie, Schian trăia o viaţă de lux în România, având în oraşul Ţăndărei un conac cu nouă dormitoare şi un garaj plin de maşini scumpe, un BMW X5, un Audi TT şi motociclete.

Mai mult, Libertatea a aflat că într-unul dintre conturile sale bancare româneşti a fost găsit echivalentul a 20.000 de lire sterline. Bărbatul, care locuia în Marea Britanie din 1999, este acum cercetat şi pentru trafic de persoane. Procurorii DIICOT au stabilit însă că gruparea din care făcea parte şi Schian activa în Anglia încă din 2002.

Preferau micuţii săraci şi handicapaţi

Ancheta în cazul traficanţilor din Ţăndărei a fost demarată în mai 2006, când autorităţile britanice au prins trei minori care încercau să pătrundă în Regatul Unit, fiind trecuţi în fals pe paşaportul unei cehoaice.

Anchetatorii români au stabilit că reţeaua de trafic de copii a fost pusă pe picioare de Radu Constantin, zis “Titi Aghiotantul”, din oraşul Ţăndărei, Ialomiţa. Potrivit procurorilor DIICOT, membrii reţelei căutau copii în comunităţile sărace de rromi şi preferau micuţi care sufereau de vreun handicap.

Minorii erau cumpăraţi de la părinţi şi apoi duşi ilegal în Marea Britanie, unde erau obligaţi să cerşească, să spele parbrize în intersecţii sau să fure din buzunare, din magazine ori din restaurante. Astfel, în ultimii ani, au fost scoşi din ţară, prin vămile Turnu şi Nădlac, 181 de copii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News