Decizia a fost luată săptămâna trecută de către magistraţii de la Judecătoria Craiova. Pe 16 martie, judecătorii au constatat „caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar” inserate în contractul de credit al reclamantului privind efectuarea plăților în moneda creditului și suportarea de către consumator a diferențelor de curs valutar. Mai mult decât atât, instanţa a constatat nulitatea absolută a acestor clause ale băncii, potrivit Agerpres.
Astfel, magistraţii au dispus „înghețarea cursului de schimb valutar CHF – leu pentru efectuarea plăților în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea și plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elvețian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta, respectiv 44.752,07 lei”.
Judecătoria Craiova a respins, ca neîntemeiată, cererea privind denominarea în lei a plăților. Mai mult decât atât, magistrații au obligat banca să-i achite reclamantului și dobânda legală la suma ce urmează a fi restituită, calculată de la data formulării acțiunii, respectiv 20.11.2014, până la momentul plății efective a debitului.
În urmatoarea săptămână vor mai fi la instanţele din ţară cel puţin 5 hotărâri similar în procese deja încheiate, dar în care judecătorii nu au apucat însă să anunţe deciziile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro