Ștefan Achim, 46 de ani, era urmărit internațional, după ce a ucis cu patru gloanțe un tânăr de 21 de ani din Bacău, hacker. Considerat deosebit de periculos, fostul militar, care a avut o carieră și în Local Kombat, a fost adus în lanțuri din Franța, peste 2.000 de kilometri, într-o mașină. S-a întâmplat pe 15 octombrie 2020, dar abia acum s-a aflat modul în care a fost extrădat.
Marius Ştefan Achim e cunoscut în lumea interlopă de la noi și a lucrat pentru mai mulți șefi de clan, dar și pe cont propriu. În primăvara lui 2020, el a pus-o pe iubita lui să-i caute pe cineva care ar fi putut să-i vândă un software pentru accesarea telefoanelor mobile la distanță.
Așa a dat femeia peste Iulian Cezar Oancea, un pirat cibernetic în vârstă de 21 de ani, care i-a promis că îi poate livra comanda pentru suma de 500 de euro. În realitate, tânărul a înșelat-o. În momentul în care a realizat că a fost tras pe sfoară, Ștefan Achim și-a luat pistolul, un Makarov pe care îl cumpărase de la niște traficanți de arme bulgari și a plecat spre Bacău.
Acolo, fostul militar l-a împușcat fără milă pe tânăr, chiar în scara blocului în care locuia, fără să-i pese de repercusiuni. Conform anchetatorilor, a tras șase gloanțe, dar numai patru și-au atins ținta.
Înainte să plece, i-a luat victimei banii din buzunar, un laptop, cheile de la mașină dar și două telefoane mobile, pe care le-a aruncat la gunoi. Apoi, conștient că va fi identificat de polițiști, acesta a fugit în Franța, țară pe care o cunoștea din perioada în care servise în Legiunea Străină.
Localizat și prins de autoritățile franceze, acesta a fost încătușat la data de 21 mai 2020 în localitatea Creil. În ascunzătoarea lui au fost găsiți 30.000 de euro, trei telefoane mobile dar și pistolul Makarov pe care l-a folosit la comiterea omorului.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că românul a fost considerat atât de periculos, încât a fost trecut în custodia Armatei Franceze. Sursele citate au dezvăluit că deși francezii l-au pus în lanțuri și au folosit un brâu special pentru imobilizare, compania aeriană ar fi refuzat să-l primească pe Achim în avion, din motive de securitate.
Astfel, acesta a fost adus cu mașina până în România, cu toate că drumul măsoară peste 2000 de kilometri. În tot acest timp, membri escortei ar fi fost pregătiți în permanență să facă față unui atac venit din partea unor presupuși tovarăși de arme ai prizonierului.
Achim e încarcerat în condiții de maximă siguranță în Bacău și audierile lui au loc doar prin videoconferință, nefiind scos din interiorul închisorii. E acuzat de omor și procesul lui va începe în primăvara acestui an.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro