Pe 5 ianuarie, Evgheni Prigojin, fondatorul și finanțatorul grupării paramilitare Wagner, a anunțat că membrii primului grup de deținuti recrutați pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina au încheiat un contract de șase luni și au fost grațiați.
Dacă agenția rusă de stat RIA Novosti a publicat un videoclip în care fetele celor grațiați erau blurate, RIA FAN, deținută de Prigojin, a publicat fotografiile lor lor.
Astfel, serviciul rus BBC i-a a identificat printre prizonieri pe:
- Anatoli Salmin, 34 de ani, din regiunea Skt. Petersburg, condamnat în repetate rânduri, inclusiv pentru crimă. În 2011, a primit nouă ani de închisoare pentru că a înecat un prieten cu care a plecat la pescuit.
- Dmitri Karavaicik, veterinar din Skt. Petersburg, care, în 2019, a fost condamnat la 17 ani pentru producerea și vânzarea de amfetamine.
- Aleksandr Suetov, condamnat la 10 ani de închisoare în 2020, după ce, în calitare de lider al unei bande criminale, a jefuit mai multe magazine de bijuterii din Sankt Petersburg.
Printre figurile identificate se află Denis Kinev, condamnat la cinci ani în 2011 pentru jaf, și Stanislav Usacev, condamnat la un an și o lună în 2016 pentru furt de mașini. Cel mai probabil, atât Kinev, cât și Usacev au comis alte infracțiuni și erau întemnitați.
Grupul Wagner acţionează în interesul Kremlinului, potrivit experţilor occidentali. Compania militară privată, înfiinţată de oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost acuzată în repetate rânduri de crime de război şi de încălcări ale drepturilor omului.
Unităţile Wagner au fost desfăşurate anterior în Crimeea, Siria, Libia, Mali şi Republica Centrafricană, iar acum ar fi principalele forţe implicate în luptele de la Bahmut.
Prigojin, 61 de ani, este considerat unul dintre cei mai influenți oameni de la Kremlin. El a recunoscut că a fondat compania militară privată Wagner în 2014. Anterior, Prigojin vorbise despre „necesitatea implicării deținuților” în „operațiunea militară” din Ucraina.
Încă din iulie, gruparea Wagner le-a oferit prizonierilor aflați în închisori din Sankt Petersburg și Nijni Novgorod salarii mari și o potențială amnistie pentru șase luni de serviciu, a scris site-ul de investigații iStories.
În jur de 40.000 de deținuți, unii dintre ei condamnați pe viață, luptă pentru Rusia pe frontul din Ucraina, potrivit Bild, care o citează pe activista pentru drepturile omului Olga Romanova, fondatoarea organizației „Rusia în spatele gratiilor”, care se ocupă de ani de zile cu lagărele de prizonieri.
Evgheni Prigojin este supranumit „bucătarul lui Putin”, deoarece compania sa de catering, Concord, a oferit multă vreme servicii lui Vladimir Putin şi forţelor armate ruse.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina