Cuprins:
Proprietarul apartamentului, identificat ca L.S., a renovat recent o locuință de 70 de metri pătrați în via Pontevigodarzere, la periferia Padovei. Apartamentul, listat pe platforme de închiriere pe termen scurt în septembrie, a atras inițial turiști obișnuiți.
Situația s-a schimbat dramatic la mijlocul lunii octombrie, când un cuplu a rezervat apartamentul pentru patru zile. După expirarea perioadei, aceștia au refuzat să plece.
„Mă simt ca într-un film, nu pot să cred ce se întâmplă”, spune L.S., proprietarul unui apartament recent renovat în zona periferică a Padovei, pe via Pontevigodarzere. Apartamentul de 70 de metri pătrați, cu mansardă, este disponibil pe platformele de închirieri pe termen scurt, sub numele „La mansarda”. După ce a fost listat în septembrie, au început să vină turiști pentru câteva zile, dar cu excepția unui cuplu care a rezervat pentru patru zile, dar nu a mai plecat. Mai mult, femeia a adus în apartament o întreagă familie, inclusiv copii mici și rude, care au folosit locuința pentru a spăla rufe, vase și pentru petreceri. „Un coșmar”, a declarat proprietarul.
Escaladarea situației
Proprietarul a depus o plângere la carabinieri, care au încercat inițial să evacueze ocupanții. După o scurtă perioadă în care au părăsit locuința, cuplul s-a întors forțând lacătele și aducând mai mulți membri ai familiei.
,,Când carabinierii au reușit să-i facă să plece, am decis să schimbăm lacătul, pentru că eram speriați și ne-am dat seama că nu era o situație ușoară. Problema este că, câteva ore mai târziu, în acea noapte, nu numai că s-au întors, dar s-au și conectat ilegal la instalațiile de electricitate, apă și gaz ale celorlalți locatari.”, a explicat L.S.
Impactul asupra comunității
Vecinii au raportat o deteriorare semnificativă a calității vieții în clădire. Ei descriu un flux constant de persoane, zgomot excesiv și comportamente deranjante.
,,Viața în clădire s-a înrăutățit mult: pe coridor este un du-te-vino constant, iar noaptea nu poți dormi din cauza zgomotului aproape insuportabil.”, au declarat vecinii.
,,Ei fac găuri în perete pentru a se conecta la electricitate și la alte surse, lasă zeci de saci de gunoi plini în grădină, știind că oricum îi vom arunca. De asemenea, trântesc poarta cu o violență fără precedent, riscând să o spargă, și fac mizerie toată ziua.”, au adăugat aceștia.
Limitările legale
În ciuda plângerilor repetate, autoritățile par să aibă opțiuni limitate. Poliția le-a explicat proprietarilor că o simplă plângere nu este suficientă pentru evacuare, cazul fiind acum în atenția procuraturii.
Această situație evidențiază complexitatea legală a evacuărilor și provocările cu care se confruntă proprietarii în astfel de cazuri.
Îngrijorări privind copiii
Vecinii au exprimat îngrijorări specifice legate de prezența copiilor în apartamentul ocupat.
,,Sperăm că serviciile sociale ale municipalității din Padova vor interveni, oferindu-le acestor oameni o altă oportunitate decât ocuparea. Toată lumea trebuie să găsească o modalitate de a trăi, dar aceasta cu siguranță nu este cea potrivită”, au adăugat vecinii.
Acest caz din Padova ilustrează provocările complexe legate de drepturile locative, aplicarea legii și impactul social al ocupărilor ilegale.
Situația rămâne nerezolvată, punând în lumină tensiunile dintre drepturile proprietarilor, nevoile persoanelor fără adăpost și limitările sistemului legal.
Autoritățile locale se confruntă acum cu presiunea de a găsi o soluție care să respecte atât drepturile proprietarilor, cât și nevoile ocupanților, în special ale copiilor implicați. Cazul ridică întrebări importante despre politicile de locuire și protecția socială în Italia.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!