Cu toate acestea, asigurările, nu acoperă în momentul de față decât 1,51 miliarde de euro, restul pagubelor trebuind suportate de populație și de stat. Dar și din aceste 1,51 miliarde de euro, doar 1,31 de miliarde vor fi suportate de asigurările obligatorii pentru locuință, restul va fi susținut de asigurările facultative.

„Este o cifră rezultată dintr-un model matematic, fiind vorba doar despre locuinţe, fără anexe, doar partea de clădiri. Paguba aşteptată în caz de cutremur este de circa 6,6 miliarde de euro, din care asigurate ar fi 1,5 miliarde de euro. Concluzia generală este că majoritatea pagubelor nu sunt asigurate, trebuie să le susţină oamenii din buzunar sau statul român ori guvernul. Aici vorbim despre eficienţa sistemului de asigurări. Dacă el, practic, lasă majoritatea oamenilor neacoperiţi în cazul unui cutremur – cutremurul din 1977 nu este cel mai rău cutremur care s-a produs în România – atunci sistemul nu funcţionează”, a spus Aurel Badea, oficial UNSAR.

Mai mult, 77% din daune nu sunt asigurate pe motiv că distribuţia poliţelor PAID pe teritoriul României nu este uniformă, Capitala având cel mai mare grad de penetrare al acestora.

„Gradul de penetrare este mai mare în zonele cu risc de cutremur, cum ar fi Bucureştiul, de exemplu, unde acesta este de 38-40%. Practic, acolo unde este cutremur, oamenii au cumpărat mai multe poliţe. Unde nu este cutremur sau unde oamenii sunt foarte săraci, nu au cumpărat. Asta este bine, pentru că vorbim despre 20 şi ceva la sută asigurat, dar nu este bine pentru PAID, pentru că, financiar vorbind, în loc să se distribuie uniform riscul, se acumulează acolo unde este cutremur şi tot 20 de euro este costul unei poliţe PAD”, a mai afirmat oficialul UNSAR.

 

 

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News