Una dintre cele mai grave probleme pe care o întâmpină spitalele de stat din România este lipsa banilor necesari îngrijirii pacienților. De exemplu, pentru un rănit care a suferit arsuri pe mai bine de  40% din suprafața corpului sunt necesari 3-4 sute de mii de euro.

Ori bugetul pentru un astfel de pacient de care beneficiază Spitalul de Arși din Capitală este de 15.000 de euro, întreaga suma alocată lunar unității cu pricina fiind de aproximativ 180.000 de euro. Bani din care se plătesc și salariile cadrelor medicale și toate cele necesare unității plus, bineînțeles, tratamentul pacienților.

Ori în aceste condiții ne întrebăm: cum fac față medicii? ”Din păcate, bugetul este extreme de limitat, iar arsura este o patologie foarte scumpă. Dacă nouă ne sunt decontați 15.000 de euro pentru un pacient cu arsuri grave, în condițiile în care ar fi nevoie de aproximativ 400.000, atunci nu prea avem ce discuta, nu?”, spune Directorul Medical al unității, dr. Cristian Nițescu.

Se lucrează la foc continuu la Spitalul de Arși

Medicul ne-a explicat că Secția de Terapie Intensivă a fost refăcută din temelii. Astfel, pereții au fost curățați până la cărămidă, iar aceasta a fost arsă pentru a dispărea orice urmă de microb. ”Pereții vor fi îmbrăcați într-un material anti-bacterian și anti-static, instalația de climatizare va fi schimbată – sperăm să și funcționeze de data aceasta, nu ca cea veche înlocuită în 2009, care a funcționat doar câteva luni, ușile se vor închide etanș și vor avea geam pentru ca pacientul să poată fi văzut de afară, iar aparatura medicală va fi de tip consolă pentru a fi manevrată cât mai ușor de medici”, ne-a explicat dr. Nițescu.

Mai mult decât atât, în salon va sta doar un singur pacient și nu doi ca până acum. Uşa care va fi montată la intrarea în Secţia de Terapie Intensivă este proiectată să reziste timp de 60 de minute la un incendiu. De asemenea, baia în care erau spălaţi pacienţii a fost şi ea refăcută complet.

Așa cum ne-a declarat și una dintre asistentele de la maternitatea Bucur, care a ajutat răniții din Colectiv la fața locului, imediat după incendiu, și dr. Nițescu ne-a confirmat faptul că nici un medic care a venit de acasă pentru a ajuta la tratarea pacienților în noaptea incendiului și în zilele următoare, nu a primit vreo recompensă în bani, așa cum promiseseră autoritățile la vremea respectivă.

Urmărește-ne pe Google News