Lui Miluţă Flueraş, un cunoscut fotograf de evenimente concertistice, focul din Colectiv i-a lăsat urme vizibile. Nu doar pe piele, ci şi în suflet. Nu poate vorbi fără să i se sugrume vocea despre infernul care a curmat 64 de vieţi şi a mutilat alte 112. Instantaneele surprinse de el în clubul morţii, în ultimele momente înainte de declanşarea focului devastator, vorbesc însă în locul lui.
În pozele lui Miluţă vedem sute de tineri frumoşi şi îndrăgostiţi de rock, pentru care concertul Goodbye to Gravity era ocazia perfectă de a petrece o seară în compania prietenilor şi a muzicii îndrăgite. Mulţi sunt uimiţi şi consideră că a fost un miracol faptul că Miluţă a scăpat din ghearele morţii, fiind surprins de groaznicul incendiu în primul rând, lângă scenă, în zona devenită cimitir, pentru că aproape nimeni nu a scăpat de acolo.
Resuscitat după momentul tragediei şi transportat de urgenţă la Spitalul de chirurgie plastică şi reparatorie în noaptea nenorocirii, cu arsuri pe 25% din suprafaţa corpului şi probleme la aparatul respirator, Miluţă a petrecut luni bune de emoţie şi chin în diferite spitale.
Astăzi, călătoreşte prin lume cu portofoliul de fotografii din noaptea de coşmar şi le expune pe unde ajunge, pentru ca oamenii care nu ştiu să afle, iar cei care ştiu să nu uite. Coşmarul Colectiv e urmarea faptelor iresponsabile ale unor oameni şi se poate repeta oricând, dacă nu ne pasă şi nu luăm măsuri.
Se întâmplă astăzi: Traficul va fi restricţionat în zona Pieţei Bucur
Circulaţia va fi restricţionată azi în zona Pieţei Bucur din Capitală, deoarece au loc manifestări de comemorare a unui an de la incendiul din clubul Colectiv.
“În conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în data de 30.10.2016, între orele 12.00-23.00, vor avea loc activităţi comemorative în zona acces Fabrica Pionierul – Piaţa Bucur”, se arată într-un comunicat de presă al Brigăzii Rutiere.
Poliţiştii transmit că, în funcţie de numărul participanţilor, se va restricţiona traficul auto progresiv pe strada Bucur, între strada Gârlei, strada Verzişori – străzi care converg spre Piaţa Bucur. Brigada Rutieră Bucureşti le cere şoferilor să evite deplasarea în zonă.
Două monumente vor fi inaugurate
În jurul orei 12.00, în piaţeta din faţa fostului club Colectiv va fi dezvelit monumentul făcut în memoria victimelor de Asociaţia Colectiv GTG 3010. Monumentul (foto) este compus dintr- un soclu în formă de semisferă cu raza de un metru, făcut dintr-un bloc de piatră de Dobrogea numită “Codru de Babadag”, şi o sculptură din bronz, cu înălţimea de 1,60 de metri.
La baza acestuia vor fi cioplite numele celor 64 de tineri care au pierit. Costurile monumentului se ridică la 70.000 de euro, dintre care aproximativ 48.000 de euro provin de la Consiliul Local al Sectorului 4 şi restul, din donaţii, conform preşedintelui asociaţiei.
Un alt monument, din marmură, va fi amplasat în curtea Bisericii Sfântul Nicolae-Broşteni din Capitală, la ora 11.30, când va fi sfinţit de părintele Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
“Iniţiativa edificării monumentului din marmură aparţine Arhiepiscopiei Bucureştilor. Acesta a fost amplasat în curtea Bisericii Sfântul Nicolae-Broşteni, deoarece este lăcaşul de cult cel mai apropiat de locul tragediei”, se arată în comunicatul emis de Patriarhie.
Marş paşnic la Universitate
“Ieşim în această zi, pe 30 octombrie, ca să comemorăm un an de la moartea lor. Ieşim ca să arătăm că nu mai tolerăm corupţia, în orice formă ar veni ea. Suntem generaţia care doreşte ceva mai mult pentru copiii lor. Dorim normalitate. Iar cât timp corupţia o să fie o problemă sistemică, acest lucru nu o să fie posibil. 100.000 de oameni care merg într- un marş paşnic o să arate că aceasta este noua Românie”. Aşa sună îndemnul la marşul ce va avea loc astăzi, în Bucureşti, la Universitate, de la ora 13.00 până la miezul nopţii.