Nu a trecut peste și nu va trece niciodată. Urmele de pe corp îi vor aminti toată viața ce s-a întâmplat în noaptea de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv. Încercă însă, atât cât poate, să lasă în urmă anumite lucruri și să-și continue viața. Recunoaște însă că este foarte greu.
”Imaginează-ți că te trezești din comă după o lună și jumătate în care nu ai vorbit și nu ți-ai putut folosi mâinile și picioarele… Trebuie să iei totul treptat, pas cu pas, și în fiecare zi să progresezi făcând ceva în plus”, spune Tedi.
Duminică se împlinește un an de la tragedia din Colectiv
Rănile sunt încă foarte adânci și în sufletul ei. Chiar și acum, la un an de la tragedia în urma căreia 64 de tineri și-au pierdut viața, tânăra încă mai are coșmaruri din care se trezește speriată… În încercarea de a face cât mai mult pentru victimele din Colectiv, tânăra s-a implicat personal în evenimentul ce va avea loc pe 30 octombrie la Arenele Romane, organizat de o parte dintre răniți pentru răniții care încă mai au nevoie de tratamente și operații:
”Mi-a plăcut faptul că banii nu vor ajunge la noi, ci la Crucea Roșie, urmând ca aceștia să deconteze tratamentele pentru o parte dintre victimele din Colectiv”.
Vrea să facă școala de șoferi
Acuym , la un an de la tragedia din Colectiv, Tedi muncește. Nu s-a reîntors la vechiul loc de muncă din cauză că schimbarea fizică nu i-a permis acest lucru, dar a ales să facă ceea ce a studiat în facultate. Mai mult decât atât, tânăra își dorește să înființeze o asociație care să susțină producere protezelor bionice la noi în țară, proteze făcute din diverse materiale, fibre de carbon sau din printuri 3D.
”Sunt în colaborarea cu un ONG al tinerilor ingineri pe robotică de la noi din țară. Ei au mai făcut diverse aparaturi medicale care funcționează foarte bine în prezent. M-au contactat pentru un model de proteză prototip pe care să-l port și să le dau un feed back și să evoluăm chestia asta mai departe. Eu mi-am dat seama cât de practică este o mână bionică pentru că atunci când nu mai ai degete nu mai poți face nimic”, ne-a explicat Tedi.
Legat de mâna bioncă pe care o folosește în prezent, Tedi spune că este un pic cam dificil de utilizat, având o greutate semnificativă pentru trupul ei. O folosește la bucătărie sau atunci când are nevoie să ridice obiecte mai mari. Îi va fi de mare ajutor la școala de șoferi, pe care intenționează să o facă cât mai curând. ”Mai am de făcut o operație la mâna dreaptă, va trebui să mai fac o proteză bio-mecanică pentru două degete și implantul de păr… cam asta trebui să fac eu în următoarele luni”, adaugă tânăra.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!