Ungureanu a precizat că două din cele mai grave fapte cu caracter penal care se pot desprinde din aceste rapoarte sunt „abuzul în serviciu şi falsul intelectual”.
„Mă refer atât la Agenţia Naţională de Transplant, cât şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (…) Mai este de analizat ce se întâmplă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (din Cluj – n.r) şi acolo sunt abateri foarte grave ale managerului spitalului, despre care tot doamna Pintea promite public de vreo trei luni de zile că îl va schimba”, a spus, pentru mediafax, Emanuel Ungureanu.
„Voi face plângeri penale la DNA în completarea celor de la DIICOT, dar şi în completarea celor depuse la DNA pe Agenţia Naţională de Tranplant deja şi pentru Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti o plângere penală separată”, a precizat Ungureanu.
Parlamentarul a anunţat că pe 3 august va depune la DNA un denunţ penal în baza rapoartelor în a căror posesie a intrat, întrucât, spune el, „ acolo (în rapoarte, n.r) am găsit indicii foarte clare de fapte de corupţie foarte grave comise la Agenţia Naţională de Transplant şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti”.
Potrivit sursei citate, rapoartele vizează „munca corpului de control al Ministerului Sănătăţii din 2016 până astăzi”.
Acesta a menţionat şi faptul că situaţia din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant ar trebui coroborată cu o altă plângere, pe care deputatul a făcut-o în urmă cu două săptămâni „pentru conflict de interese şi fals intelectual”, completată cu solicitarea făcută miercuri, la DIICOT, „ca dosarul de mită, care conţine sute de mii de euro, deci am adus documente foarte clare care arată modul în care medici din lumea transplanturilor primeau mită de la indrustria farma pe nişte asociaţii şi fundaţii profesionale”.
Ungureanu a declarat faptul că „aceste dosare ar trebui să se întâlnească la DNA pentru că DIICOT, cum am mai spus şi în faţa instituţiei, s-a dovedit a fi incompetentă sau indolentă în a trata denunţurile pe care le-am făcut eu încă din februarie 2018, iar unele sunt din 2014-2015. Nu au finalizat niciun rechizitoriu în niciunul din cele cinci dosare care s-au constituit în urma denunţurile mele”, informează deputatul.
Emanuel Ungureanu a conchis spunând că, în urma citirii acestor rapoarte, a putut concluziona faptul că „jaful generalizat din spitale s-a putut produce sub ochii indolenţi ai unor miniştri ai sănătăţii sub ochii îngăduitori ai DNA şi DIICOT şi sub ochii închişi chiar ai SRI-ului, pentru că sunt competenţe pe care SRI-ul le-a avut şi le are pentru zona medicală şi foarte mulţi ani, aceste instituţii pe care le-am enumerat nu şi-au făcut datoria în mod evident”.
Deputatul a precizat faptul că rapoartele şi răspunsurile la solicitările pe care le-a trimis Ministerului Sănătăţii cu mult timp în urmă le-a primit în cursul zilei de miercuri.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!