Deputatul PMP Cătălin Cristache a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în condiţiile în care se pune problema vânzării Combinatului ArcelorMittal Galaţi este normal să se ştie dacă această companie şi-a îndeplinit obligaţiile asumate, după preluarea, în 2001, a unităţii siderurgice.
„Nu este o soluţie naţionalizarea, prima dată şi prima dată trebuie să desecretizăm contractul de privatizare. Şi în afară de contractul de privatizare aş vrea să desecretizăm şi protocoalele prin care AVAS-ul a dat atâtea facilităţi celor de la ArcelorMittal şi toate acele protocoale care au dus la concedierea a peste 21.000 de siderurgişti din anul 2001 până în prezent, cu ajutorul statul român. Mi se pare normal când Mittal vrea să plece din Galaţi să vedem dacă şi-a îndeplinit şi toate obligaţiile pe care le-a semnat acum 16-17 ani. Statul român, din datele pe care le avem cu toţii, a şters peste un miliard de dolari Combinatului, tot în contract cei de la ArcelorMittal s-au angajat să facă investiţii de 350 de milioane de euro. Cât s-au realizat din aceste investiţii? Şi astăzi avem 5.400 de angajaţi pe platforma Sidex de la 27.000”, a afirmat Cristache.
Pe de altă parte, deputatul crede că Grupul ArcelorMittal nu şi-a dorit în realitate să obţină contractul privind realizarea gazoductului BRUA.
„Când am văzut că ArcelorMittal este scos la vânzare am conştientizat că nu s-a dorit câştigarea proiectului BRUA de către ArcelorMittal. Ce însemna pentru ArcelorMittal Galaţi contractul BRUA? O sută de mii de tone de ţeavă produsă în Sidex însemna producţia pe trei ani de zile. De vânzarea combinatului nu poate să spună că s-a hotărât în trei zile. Este clar că vânzarea combinatului s-a hotărât cu ceva timp în urmă. E clar că ArcelorMittal nu a dorit să câştige acest contract”, a mai afirmat deputatul PMP.
Compania ArcelorMittal a anunţat, pe 13 aprilie, că pe lista transmisă Comisiei Europene care cuprinde unităţile ce ar putea fi vândute se află şi Combinatul de la Galaţi. Grupul ArcelorMittal vrea să cumpere Combinatul Ilva din Italia, dar pentru ca achiziţia să aibă loc Uniunea Europeană ar putea să oblige Grupul să vândă o parte dintre unităţile deţinute în prezent pentru a nu ajunge într-o poziţie de monopol pe piaţa europeană de oţel.
ArcelorMittal a precizat, astfel, că în cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziția unității Ilva (Italia) a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Astfel, potrivit sursei citate, pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia; ArcelorMittal Galați, România; ArcelorMittal Skopje, Macedonia; ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă; ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg; Liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia.
„Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale și aprobării Comisiei Europene dar și al concluziilor informărilor și proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale și cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiționată de finalizarea achiziției Ilva de către ArcelorMittal. Se așteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018”, se preciza în comunicatul ArcelorMittal.
Combinatul ArcelorMittal Galaţi a avut în ultimii ani o producţie medie de circa 2 milioane de tone de oţel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului de la Galaţi lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajaţi proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 aparţin unor firme contractoare.
Citește și: REPORTAJ/ Angajaţii ArcelorMittal Galaţi, între îngrijorare și speranță, înaintea vânzării. “Un şef spunea că cine ţine un ciorap găurit? Cine l-a găurit, nu tot ei?”