Deputatul PNL a declarat pentru Libertatea că inițiativa sa a venit în urma constatării că există o practică, care a început să apară în ultimul an, cu precădere, prin care polițiștii de la Poliția Rutieră folosesc mașini neinscripționate, follosesc aparatul radar de tip pistol fără a fi în uniformă, cu alte cuvinte, cu intenția clară de a nu fi depistați în trafic de către conducătorii auto.
”Ideea acestui proiect pornește de la principiul prevenției. Și pentru mine, dar și pentru colegii mei, cu care am discutat, prevenția înseamnă simplu fapt că o mașină de poliție trebuie să fie văzută în trafic. Am auzit comentarii de genul: Domnule, dacă stăm cu radarul la vedere, participanții la trafic își fac semne și încetinesc. Extraordinar” Păi ăsta este și principiul pe care trebuie să îl aplice Poliția, și anume prevenția”, spune Bălan.
Deputatul a mai arătat că ”polițistul de la rutieră, dacă are în fișa postului doar un număr de amenzi și carnete auto ridicate, atunci avem o problemă mare”.
”Sunt câteva lucruri de bun simț. Am încercat să reintroduc în lege ceea ce era până acum un an, când toate radarele erau pe mașini inscripționate, nu cum sunt axcum, pe mașini vechi, în două uși, cu geamuri negre. Nici măcar nu știm dacă aceste mașini corespund, din punct de vedere tehnic. Cu toșii vrem să respectăm legea, dar dacă vrem și un pic de respect pentru instituția aceasta care se ocupă cu respectarea legii, trebuie și ei să facă tot ce pot pentru a primi acest respect”, a mai spus deputatul Ioan Bălan.
Ce prevede proiectul de lege
Potrivit inițiativei legislative, dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehiculele care sunt inscripționate cu însemnele distinctive ale poliției rutiere, iar dispozitivele mobile tip pistol pot fi folosite la maxim 10 metri de un autovehicul al Poliției. În plus, se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule fără însemne distinctive sau de polițiști care nu poartă uniformă.
”Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea procesului verbal de contravenție și sancționarea administrativă a polițistului”, arată proiectul.
În expunerea de motive, se menționează că polițiștii sunt obligați să realizeze o normă de amenzi, iar pentru realizarea acestui plan mulți polițiști folosesc aparate radar fixe și mobile din autovehicule neinscripționate și fără să poarte uniformă.
”Lucrătorii poliției rutiere se concentrează, în marea parte a acțiunilor lor pe activitățile de constatare și aplicare de sancțiuni și minimizează sau chiar nu întreprind în niciun fel, acțiuni de prevenție a evenimentelor rutiere nedorite. E cunoscut că în ciuda sancțiunilor dure aplicate conducătorii auto nu și-au schimbat comportamentul, iar numărul de accidente înregistrate pe drumurile din România nu a scăzut în mod semnificativ”, mai spune parlamentarul Ioan Bălan.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Un deputat s-a documentat despre viața în pușcării. Stau 22 de deținuți într-o celulă și mănâncă ”pe genunchi”!