Vocile înflăcărate de la Moscova cer din nou folosirea armelor nucleare, de această dată ca răspuns la decizia președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS împotriva unor ținte militare din teritoriul rus.
Cerută de mult timp de Ucraina pentru a reduce capacitățile Rusiei de a teroriza cu atacuri asupra infrastructurii civile și clădirilor rezidențiale, decizia a venit abia la o lună de la ultima escaladare a regimului de la Moscova, și anume mobilizarea de trupe nord-coreene, o mișcare care, în opinia șefului NATO, Mark Rutte, este amenințătoare nu doar pentru Europa, ci și pentru regiunea Indo-Pacifică.
În timp ce SUA nu fac decât să răspundă la escaladările constante ale Rusiei și să susțină Ucraina, regimul de la Moscova mizează pe cartea escaladării, inclusiv cu amenințări nucleare, în speranța că va descuraja întreaga lume și că nimeni nu se mai va opune în cele din urmă războiului său de agresiune.
O nouă rundă de amenințări nucleare a venit din partea deputatului Andrei Guruliov, fost comandant adjunct al Districtului Militar Sud al Rusiei. Discursul lui Guruliov este menit să sugereze o „realitate” potrivit căreia Rusia trebuie să își permită să facă orice își dorește și este de „neînvins”, chiar și de inamicul său principal, SUA.
„Vă asigur că nu va exista o cale de întoarcere. Pentru că arsenalul (nuclear – n.r.) deținut de Rusia îi va descuraja sută la sută atât pe (președintele american Joe – n.r.) Biden, cât și pe (președintele reales republican Donald – n.r.) Trump de la folosirea armelor nucleare”, a susținut Guruliov.
Guruliov insistă ca Rusia să lanseze neapărat un atac nuclear, pentru ca nimeni să nu o mai lovească cu rachete ATACMS sau Storm Shadow. Mai mult, el susține totodată că „nu va rămâne nimic din America” dacă va răspunde atacului nuclear al Rusiei. „America va fi distrusă în proporție de 95 la sută. Nu va exista nici Biden, nici Trump”, a declarat el.
Guruliov a propus, de asemenea, atacuri asupra arsenalelor nucleare ale Marii Britanii și Franței ca opțiune pentru a „limita” SUA.
Pe de altă parte, Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus, susține că permisiunea ca Ucraina să folosească rachete americane ATACMS pe teritoriul Rusiei „este un pas foarte mare către începutul celui de-al treilea război mondial”. „Răspunsul va veni imediat”, a amenințat Vladimir Djabarov, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale. Djabarov evocă „lovituri teribile” împotriva „tuturor centrelor de luare a deciziilor”, precum și „asupra tuturor podurilor de pe Nipru”.
Decizia lui Joe Biden vine totodată cu două luni înainte ca Donald Trump să preia un nou mandat de președinte al SUA. Miliardarul newyorkez a declarat în timpul campaniei că va pune capăt războiului „în 24 de ore”, dar Kremlinul a respins această idee. Mai mult, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut că această abordare a lui Trump „nu merită atenție”.
În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că „războiul se va încheia mai devreme cu politicile echipei care va conduce acum Casa Albă”.