Vă avertizăm că urmează detalii care vă pot afecta emoțional
Situația din Derna, un oraș cu aproximativ 125.000 de locuitori, a fost descrisă ca fiind „dezastruoasă dincolo de orice capacitate de înțelegere” de Rami Elshaheibi, ofițerul de comunicare național libian al Organizației Mondiale a Sănătății.
Bilanțul confirmat al morților a depășit 5.300 de persoane, după cum a declarat marți seara Mohammed Abu-Lamousha, un purtător de cuvânt al administrației care controlează estul Libiei, pentru o agenție de știri de stat.
Trupurile neînsuflețite, înfășurate în saci sau pături sunt puse în gropi comune, iar puțini supraviețuitori sunt capabili să le identifice, a declarat Tariq al-Kharraz, un alt reprezentant al guvernului din est.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4„Cadavrele zac peste tot. 25% din oraș a dispărut”
Autoritățile se tem că numărul deceselor va continua să crească. „Cadavrele zac peste tot – în mare, în văi, sub clădiri. Nu exagerez când spun că 25% din oraș a dispărut. Multe, multe clădiri s-au prăbușit”, a declarat pentru Reuters Hichem Chkiouat, ministrul aviației civile.
Sondos Shuwaib, o bloggeriță locală, a declarat că se afla în casa ei când, dintr-o dată, s-a trezit smulsă de ape. Ea a povestit că a văzut copii și bebeluși prinși de curent.
„Erau cadavre lângă mine, și cadavre deasupra mea, și cadavre sub mine. (…) Nu sunt capabilă să înțeleg ce s-a întâmplat. Uneori îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am supraviețuit – dar când îmi amintesc că familia mea lipsește… îmi doresc să fi murit împreună cu ei”, a spus Shuwaib.
„Adâncimea unora dintre văile în care se adună apa ajunge la aproximativ 400 de metri. Prin urmare, atunci când barajul s-a prăbușit, apa a fost eliberată ca o bombă atomică, iar opt poduri și clădiri rezidențiale s-au prăbușit complet”, a declarat un alt locuitor din zonă, citat de The Guardian.
„Este vorba și de corupție și incompetență”
Cetățenii disperați au făcut apel pe rețelele sociale la informații despre rudele dispărute. Mulți au acuzat ritmul lent al eforturilor de ajutorare și faptul că autoritățile locale nu au avertizat că barajele riscă să se rupă. Inginerii lansaseră anterior avertismente cu privire la necesitatae urgentă de consolidare a acestora.
„Africa de Nord nu este imună la schimbările climatice, dar este vorba și de corupție și incompetență. În Maroc, poate că aveai secunde sau minute când se mișcau plăcile tectonice, dar aici, în Libia, a existat o mulțime de avertismente cu privire la acest uragan… și totuși nu a existat nicio evacuare a orașului Derna – iar acum un sfert din populația orașului se află sub apă”, a spus Anas El-Gomati, fondatorul grupului de reflecție Sadeq, cu sediul în Libia, care cere o anchetă politică.
Libia, împărțită între două guverne rivale
Unele ajutoare au început să sosească, inclusiv din Egipt, dar eforturile de salvare au fost îngreunate de situația politică din Libia, țara fiind împărțită între două guverne rivale. SUA, Germania, Iran, Italia, Qatar și Turcia au anunțat că au trimis sau sunt pregătite să trimită ajutoare.
Libia, țară bogată în petrol, s-a confruntat cu lupte politice interne, corupție și interferențe externe de la revolta din 2011 care a dus la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi. Încercările, vechi de un deceniu, de a forma un guvern unificat funcțional au eșuat, astfel că țara are două guverne rivale susținute de propriile miliții, unul cu sediul la Tripoli, în vest, și altul, la Tobruk, în est.
Derna a fost controlată timp de mai mulți ani de grupări militante islamiste până când a fost capturată în 2019 de generalul Khalifa Haftar, care conduce o armată în est.
Foto: Profimedia
durban22 • 14.09.2023, 10:21
Ar trebui trimise si mai multe ajutoare umanitare in asemenea situatii tragice !!.