Liderii militari au făcut presiuni asupra politicienilor pentru a renunța la amendamentul care permitea militarilor care au servit mai mult de 36 de luni în război să aibă o șansă de a fi demobilizați.
Proiectul de lege a trecut de prima lectură în parlament în februarie și includea planurile de demobilizare, în contextul în care politica de recrutare a țării a fost dezbătută timp de mai bine de un an. Dar această clauză a fost eliminată înaintea celei de-a doua lecturi de miercuri, după un apel din partea șefului armatei, Oleksandr Sîrski, și a ministrului apărării, a declarat Irina Friz, membră a comisiei parlamentare pentru apărare, într-o postare pe Facebook.
Armata ucraineană este depășită numeric de Rusia pe câmpul de luptă, astfel că „ofensiva continuă de-a lungul întregii linii de front. Iar în prezent este imposibil să slăbești forțele de apărare”, a declarat miercuri, la televiziunea de stat, Dmitro Lazutkin, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.
„Este un dezastru”
Președintele Volodimir Zelenski promisese anterior că recruții vor începe să fie demobilizați „din aprilie”.
Eliminarea prevederii a declanșat imediat furia în Ucraina, o țară epuizată de anii de război.
„Este un dezastru”, a declarat pentru AFP Oleksandr, un artilerist de 46 de ani din regiunea Donețk, subliniind că pentru mulți bărbați a avea o dată de demobilizare a fost o sursă de motivație pentru a continua să lupte.
„Când o persoană știe când va fi demobilizată, va avea o atitudine diferită. Dacă o persoană este ca un sclav, atunci nu va duce la nimic bun”, crede Oleksandr.
„O întorsătură crudă”
Despre „un dezastru” vorbește și Maksim Nesmianov, un ofițer din cadrul gărzilor de frontieră ucrainene, într-o postare pe Facebook.
„Cum este posibil să promiți demobilizarea soldaților din decembrie 2023, pentru ca la final să-i abandonezi. Nu poți să le iei soldaților speranța că se vor întoarce acasă”, a afirmat ofițerul.
La rândul său, Serghei Gnezdilov, un activist și soldat care a luptat pentru orașul Mariupol, a numit mișcarea o „întorsătură crudă”.
Evghen, un parașutist care luptă în estul Ucrainei, a declarat că nu și-a mai văzut de doi ani soția, care locuiește în străinătate.
Anul trecut, el a fost în permisie zece zile, pe care le-a petrecut la tratament.
„Acei soldați care luptă de mult timp, de mai bine de un an… Sunt deja foarte obosiți. Familiile se destramă pentru că soțul și soția nu sunt împreună timp de șase luni sau un an”, a spus el.
Mai multe beneficii financiare pentru soldați au fost, de asemenea, eliminate din proiectul de lege, a declarat Friz, iar guvernul va revizui „mecanismele de rotație a personalului militar”.
Politicianul Iurii Gudymenko, care este și soldat, a criticat și el noua versiune a proiectului de lege, afirmând că nu are „nici pedepse pentru evazioniști, nici beneficii serioase pentru persoanele nou mobilizate”.
El se așteaptă ca aceasta să ducă la „o creștere a numărului de absențe neautorizate din unități, decizii cumpărate de la comisiile medicale și nereturnări din concedii”.
La mai bine de doi ani de la începutul invaziei ruse, trupele Kievului sunt angajate, în prezent, în luptă pe o linie de front întinsă de 1.000 km în estul și sudul țării.
Foto: Profimedia