Fost responsabil de politica de sancțiuni a SUA, Daniel Fried spune că o pace justă pentru Ucraina presupune în mod automat obținerea unor garanții de securitate clare pentru teritoriile care nu sunt ocupate de Rusia. În opinia sa, Rusia va căuta ca Ucraina să nu obțină aceste garanții, pentru ca ea să rămână slabă și vulnerabilă, inclusiv la agresiuni militare viitoare.

Diplomatul american de top consideră că Ucraina poate urma modelul german pentru a rezolva situația actuală cu Rusia. În 1955, Germania de Vest a aderat la NATO fără a renunța la ideea unificării cu Germania de Est. Practic, articolul V din Tratatul NATO oferea garanții de securitate Germaniei de Vest, în timp ce unificarea era prevăzută prin mijloace pașnice și diplomatice.

„La vremea respectivă, acest compromis nu avea un sprijin larg, dar de-a lungul timpului s-a dovedit a fi o decizie înțeleaptă”, a notat Daniel Fried.

Fried a subliniat că Occidentul trebuie să mențină o poziție de principiu cu privire la nerecunoașterea anexării oricăror teritorii ucrainene de către Rusia. El a dat ca exemple deciziile SUA de a nu recunoaște ocupația japoneză în Manciuria și anexarea statelor baltice de către Uniunea Sovietică.

„În prima administrație a lui Donald Trump, secretarul de stat Mike Pompeo a confirmat această tradiție, spunând că SUA nu vor recunoaște niciodată anexarea Crimeei de către Rusia”, a afirmat Fried.

Practic, negocierile pot ține cont de realitățile de pe câmpul de luptă, dar cu menținerea unui principiu fundamental, și anume respectarea integrității teritoriale a Ucrainei. „SUA trebuie să continue să urmeze aceste precedente pentru a asigura o pace justă și durabilă”, conchide Daniel Fried.

Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu de final de an acordat pentru agenția de presă TASS, un instrument de propagandă al Kremlinului, că regimul de la Moscova respinge propunerile de încetare a focului insinuate de președintele reales al SUA, Donald Trump, și nu va participa la niciun summit de pace.

 
 

Urmărește-ne pe Google News