„Am o idee fixă. Eu cred că campania de promovare, nu campania de vaccinare, de promovare a vaccinării a eșuat. Cred că a eșuat pentru că noi, cei care știm despre ce e vorba, nu ne-am implicat suficient de mult”, a spus dr. Alexandru Ulici, ortoped la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București și manager al instituției medicale, într-o dezbatere online organizată de organizația Salvați Copiii România.

La discuții au participat doctorii Mihai Craiu (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – Alessandrescu-Rusescu), Alexandru Rafila (șef laborator INBI Matei Balș) și Mihai Gafencu (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu).

Ulici spune că medicii au eșuat „pentru că nu am fost în stare să explicăm pe îndelete și pe înțelesul tuturor ce e cu acest vaccin. Ce e cu aceste teste, care e utilitatea vaccinului, care sunt condițiile pentru ca acest vaccin să protejeze”.

El a adăugat că, într-o analiză simplă făcută în spital, 80% dintre medici erau vaccinați și numai 40% asistente și infirmiere.

„Dacă noi n-am reușit la nivelul spitalului, unde se prezumă că sunt persoane care au luat legătura cu ideea de medicină, în situația asta ce așteptări am putea avea de la populația generală?”, adaugă el.

Alexandru Ulici. Foto Hepta

Trebuie explicat că și după ce te vaccinezi mai răcești, îți mai curge nasul, dar nu mai faci tromboze, nu ajungi la reanimare, chiar dacă transmiți nu transmiți în aceeași măsură. Nu te omoară. E ca mersul vara cu umbrela prin ploaie, te mai uzi la picioare

Dr. Alexandru Ulici, manager Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu

„Nu cred că această campanie și-a atins scopul”, a conchis el.

„Așa au făcut țări cu mai multă minte la cap decât noi”

Părerea sa a fost întărită de un alt medic pediatru, Mihai Gafencu, director medical la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara.

El vede o culpă a autorităților, care au luat prea târziu decizii de limitare a pandemiei.

Mihai Gafencu. Foto Agerpres

„Autoritățile să ne respecte munca și să aducă hotărâri cu predictibilitate. Să le explicăm ușor pacienților de ce trebuie să fie vaccinați. Am atras atenția ani de zile despre rata de vaccinare scăzute în alte boli ale copilăriei din cauza lipsei de predictibilitate în lipsa aprovizionării cu vaccin și comunicarea despre acel tip de vaccinare”, a spus acesta.

Gafencu taxează și bâlbele decidenților. „Autoritățile trebuie să ne ofere liniștea pentru a fi predictibili. Nu într-o zi deschid, într-o zi închid. Lumea nu mai înțelege ce e cu certificatul verde. Trebuia inclus la începutul verii, atunci erau eficiente, când era toată lumea fără mască, localurile pline, evenimente festivaliere conduse spre zeci de mii de oameni, atunci trebuia introdus certificatul verde, cum au făcut țări cu mai multă minte la cap decât noi, chiar din spațiul est-european”.

După acest miracol, în urma căruia trebuia să le mulțumim oamenilor de știință, noi întrebăm „de ce s-a făcut așa de repede?”. Dovedind că suntem, pe lângă ignoranți, și un segment de istorie al omenirii în care nu mai avem încredere în educatori, în preoți, în medici

Mihai Gafencu, director medical la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara

foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News