Li Wenliang, un oftalmolog de la Spitalul Central din Wuhan, a observat în decembrie că șapte pacienți sunt infectați cu un coronavirus similar cu SARS, care părea că provine de la o piață de animale din oraș.

Pe 30 decembrie, după ce pacienții fuseseră deja plasați în carantină, Li și-a anunțat colegii doctori pe un chat special, cu privire la izbucnirea unei posibile epidemii.

Mesajul s-a viralizat, iar Li a înțeles imediat că va avea necazuri.

După doar patru zile, el a primit o vizită din partea autorităților, care l-au acuzat că a făcut comentarii false și a tulburat ordinea socială. A fost nevoit să semneze o mărturisire și să accepte că nu va mai face afirmații publice pe această temă.

La momentul respectiv, Li a fost unul dintre cei opt oameni anchetați pentru ”răspândirea de zvonuri”.

La finalul lui ianuarie, cu epidemia deja în toi, Li și-a spus povestea pe rețelele sociale. Între timp, autoritățile locale i-au cerut scuze. Totul era însă prea târziu.

Greșelile autorităților, generate de lipsa de informare, au continuat.

Timp de câteva săptămâni, oficialii din Wuhan au insistat că doar cei care au intrat în contact cu animalele infectate pot lua boala. Prin urmare, doctorii nu au primit echipamente de protecție. Ulterior, autoritățile au acceptat că virusul se transmite de la om la om.

Cât despre Li Wenliang, acesta a continuat să își trateze pacienții. Pe 10 ianuarie, el a început să simtă primele simptome ale unei posibile infecții.

A fost internat în spital cu febră câteva zile mai târziu, dar abia pe 30 ianuarie a aflat că este cu adevărat infectat.

Li Wenliang a contractat virusul de la o pacientă FOTO: Weibo

Declarațiile sale, făcute pe rețeaua de microblogging Weibo, au primit zeci de mii de comentarii.

”Doctorul Li Wenliang este un erou”, au spus mulți comentatori, în vreme ce alții au avertizat că medicii vor ezita să mai raporteze posibile epidemii în viitor, de teama autorităților.

Marți, numărul de decese cauzate de coronavirus în China a crescut la 425, după ce autorităţile din provincia Hubei, focarul epidemiei, au anunţat marţi încă 64 de cazuri de deces, relatează AFP și Agerpres.

Numărul total de cazuri confirmate în China a ajuns la 20.438 în cursul zilei de marți dimineață, cu o creștere de 3.235 față de ziua precedentă – un salt de peste 18%, anunță CNN.

Urmărește-ne pe Google News