Marți după-amiază, un băiat în vârstă de 12 ani, clasa a VII-a, a înjunghiat șase colegi, cinci fete și un băiat, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, în incinta școlilor de bază 1, 2 și 3 din Azambuja, în districtul Lisabona. Una dintre fetele înjunghiate este în stare gravă.

Minora în stare gravă a fost inițial transportată la spitalul Vila Franca de Xira și ulterior trimisă la spitalul Santa Maria. În ciuda rănilor suferite la piept și la cap, viața acesteia nu este în pericol, scrie sursa citată.

Autorul atacului, fiul unui profesor de la o altă școală și fără antecedente violente, a intrat în școală după prânz cu un cuțit și o vestă antiglonț, care aparținea tatălui său, și a început să atace pe oricine apărea în fața sa. Atacatorul este elev în clasa a VII-a și se afla la școală de trei ani.

„Elevii care au fost atacați erau din diferite clase. Pe măsură ce [colegii săi] apăreau, el îi ataca”, a explicat primarul localității, Silvino Lucio, care a precizat că o echipă de psihologi a oferit sprijin elevilor, părinților și personalului. Șase ambulanțe și membri ai Brigăzii de Pompieri Azambuja și ai Institutului Național pentru Urgențe Medicale (INEM) au fost, de asemenea, la fața locului.

„Asistenții și-au dat seama că era o situație anormală, erau strigăte și isterie, s-au apropiat de el, au încercat să împiedice să mai fie incidente, dar până au ajuns acolo, pentru că era pe coridorul care duce spre sălile de clasă, a reușit să facă acele șase victime”, a adăugat primarul.

Directorul Grupului Școlar Azambuja, Maria Madalena Miranda Tavares, a anunţat că situația „a fost un act izolat” și a precizat că orele se vor desfășura în mod normal miercuri.

Premierul Luis Montenegro a condamnat „în termenii cei mai fermi atacul care a avut loc la școala primară Azambuja” și „le urează elevilor răniți o recuperare completă și rapidă”.

„Acesta a fost un act izolat și un fenomen străin de societatea portugheză, dar care ar trebui să-i facă pe toți cei care acționează în spațiul public să reflecteze cu simțul responsabilității. Guvernul rămâne pe deplin angajat să protejeze cetățenii și instituțiile structurale ale țării noastre, cum ar fi școlile”, a scris el pe rețeaua socială X.

De asemenea, preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a transmis că „nicio circumstanță nu poate legitima un astfel de act de violență”.

Urmărește-ne pe Google News