Cuprins:
Incidentul a avut loc în primăvara anului 2022, la Liceul Tehnologic Felix din Sânmartin. Protagoniștii erau colegi în clasa a 10-a. Victima se transferase de puțină vreme, după mai mulți ani petrecuți în străinătate cu familia, și încerca să se acomodeze cu noii colegi.
Agresorul, fiul unui om de afaceri și sportiv de performanță, își șicana colegii mai timizi de câte ori avea ocazia.
Pe data de 5 mai 2022, în timp ce lucra la un proiect, agresorul l-a luat în derâdere pentru părul un pic mai lung și creț. De asemenea, l-a întrebat dacă este gay. Victima i-a întors întrebarea, sugerându-i că poate tocmai el are cunoștințe cu această orientare, iar agresorul a devenit furios fiindcă a ajuns victima propriei glume. Ulterior, l-a agresat pe elev, iar bătăușul a fugit din sală și nu s-a mai întors.
„În total, cred că i-a aplicat vreo şase lovituri cu pumnul în zona bărbiei, fără ca persoana vătămată să cadă. Aceasta a ţinut tot timpul mâinile lăsate în jos, pe lângă corp, şi nu a încercat să-l lovească pe suspect”, a spus un coleg al celor doi la Poliţia Oradea, unde părinţii victimei au depus o plângere.
În cazul victimei, medicii au stabilit că este nevoie de 4-5 zile de îngrijiri, deoarece leziunile au fost superficiale.
În acest caz, polițiștii au vrut să renunțe la urmărirea penală. Procurorii Parchetului Oradea au respins propunerea, iar în februarie 2023 l-au trimis pe agresor în judecată.
La primul termen, agresorul a recunoscut vinovăția
Procesul a început la Judecătoria Oradea. La primul termen, agresorul a recunoscut vinovăția și a cerut să fie judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse de procurori.
Judecătoarea la care a ajuns dosarul a încercat să evite condamnarea adolescentului, cu condiția ca el să arate că își regretă faptele. La ultimul termen, pe 4 martie, anul acesta, i-a cerut să își îmbrățișeze victima, să dea mână cu ea și să își ceară scuze. Băiatul a refuzat aceste lucruri.
După trei săptămâni, judecătoarea a dat verdictul. I-a impus agresorului cea mai strictă măsură educativă permisă de lege: asistarea zilnică, dispusă pe 5 luni, adică obligația ca în această perioadă adolescentul să respecte un orar stabilit de consilierii de probațiune. În plus, a impus să îi achite victimei daune morale de 25.000 lei.
Judecătoarea a descris comportamentul drept o „formă de bullying”
Judecătoarea a descris comportamentul inculpatului, în motivarea sentinței, drept o „formă de bullying”.
„Nu i se poate tolera încălcarea normelor sociale și o conduită de tip bullying doar ca să se distreze”, a notat judecătoarea, arătând că unii tineri „se cred cool dacă râd sau îi batjocoresc pe alţii, puternici dacă îi lovesc, sau importanți dacă îi fac pe alţii să se simtă inferiori”. Astfel de abuzuri „lasă sechele şi riscă să determine victima să se îndoiască toată viaţa de calităţile sale”.
Cazul a ajuns în luna mai la Curtea de Apel Oradea. Două judecătoare au stabilit verdictul final în cinci luni, acesta fiind unul mult mai blând decât cel inițial, pe considerentul că acesta ar fi fost excesiv şi „ar putea afecta viitorul educațional al tânărului inculpat”, care între timp terminase liceul şi s-a înscris la facultate.
„Instanța de fond a aplicat o măsură educativă deosebit de aspră”, arată motivarea Curții, arătând că scopul educativ al pedepsei poate fi realizat și prin sancțiuni mai echilibrate şi daune morale mai reduse, apte, totuși, să ofere „o satisfacţie echitabilă şi suficientă prin raportare la prejudiciul produs”.
Cele două judecătoare au redus supravegherea de la 5 la 2 luni, iar valoarea daunelor morale de la 25.000 lei la 3.000 lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro