La mai puţin de o lună de la tragedia de la Sibiu, unde nouă militari au murit, iar unul a suferit arsuri grave şi este încă internat după ce elicopterul lor s-a prăbuşit din cauze nedeterminate încă, ieri a fost o nouă zi neagră pentru istoria aviaţiei române.
Un elicopter primit în folosinţă de aproape două săptămâni de SMURD Constanţa, după îndelungi tergiversări ale autorităţilor, a decolat ieri dupăamiază de la Tulcea pentru a transporta un pacient cu embolie pulmonară la Spitalul Judeţean Constanţa. Medicul Laura Vizireanu şi prietena şi colega ei, asistenta Gabriela Harton, au avut grijă ca bărbatul să ajungă cu bine la spital, apoi au mers împreună cu copilotul Petru Cătuneanu şi copilotul său către baza de la Mihail Kogălniceanu, pentru a realimenta. Pe drum, Gabriela i-a trimis un mesaj soţului ei, apoi i-a mărturisit prietenei sale vestea bună: aflase că este din nou însărcinată şi era în culmea fericirii. Era o zi bună pentru zbor, cu soare şi cer senin, iar potrivit datelor oferite de autorităţi, aeronava s-a ridicat de la sol la ora 16.07, însă nu a mai ajuns la aerodromul de la Tuzla, la destinaţie. La ora 16.12, un apel la 112 anunţa că un elicopter s-a prăbuşit în apele lacului Siutghiol din staţiunea Mamaia. “Am văzut cum zbura, apoi pur şi simplu a căzut cu botul în jos”, a povestit mai târziu unul dintre martorii tragediei. După aproape 20 de minute, echipajele de salvare, ajutate de câţiva pescari din zonă, au pornit cu bărcile spre locul unde încă se vedea plutind epava, iar o voce de femeie striga după ajutor.

Doctoriţa Vizireanu a strigat după ajutor

“Când am ajuns, doamna doctor era agăţată de coada elicopterului, care era încă la suprafaţă. Avea ochii deschişi, dar apoi şi-a pierdut cunoştinţa”, ne-a povestit unul dintre pescarii care a participat la operaţiunea de salvare a medicului Vizireanu. În şoc hipotermic, femeia a fost resuscitată de colegii ei de pe ambulanţă mai bine de 45 de minute, până când aceştia au reuşit să o readucă la viaţă şi au transportat-o apoi la spital.
În acest timp, echipajele de salvare continuau căutările pentru a descoperi trupurile celorlalţi membri ai echipajului care ar fi rămas blocaţi în carlingă. Întunericul şi vizibilitatea redusă le-au îngreunat sarcina, spre disperarea rudelor adunate pe malul lacului, care ştiau că fiecare minut care trece ştirbeşte din speranţa ca dispăruţii să fie găsiţi în viaţă. Supăraţi, oamenii s-au plâns că ambulanţele nu au sosit la timp, că nu au fost echipate corect sau că bărcile nu aveau motor, însă medicul Raed Arafat, fondatorul SMURD, a ţinut să precizeze că timpii de intervenţie au fost corecţi. Procurorii au deschis deja o anchetă pentru a afla ce a cauzat tragedia, însă până acum au refuzat să emită vreo ipoteză. Prima misiune de salvare cu acest elicopter a fost efectuată pe 26 noiembrie 2014, iar potrivit autorităţilor, aparatul avea în dotare şi flotoare, însă nu se ştie dacă pilotul le-a folosit.

Urmărește-ne pe Google News