Fondurile totale din acest Pact se ridică la 1.000 de miliarde de euro pentru următorii 10 ani.

Siegfried Mureşan este vicelider al PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European, şi este responsabil pentru bugete.

„Succesul viitorului Pact Ecologic European va depinde de finanţarea lui. De aceea, ca raportor al Parlamentului European, mă voi asigura că planul de investiţii al pactului va duce la creştere economică în paralel cu obiectivul de a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Oamenii vor să locuiască în oraşe verzi, nepoluante, dar în care să poată găsi şi locuri de muncă. Prin acest pact, trebuie să le oferim oamenilor ambele lucruri”, a spus Siegfried Mureşan, potrivit unui comunicat de presă.

Europarlamentarul a spus că un alt obiectiv este sprijinirea prioritară a ţărilor şi regiunilor mai puţin dezvoltate, care au cea mai mare nevoie de finanţare europeană pentru a ajunge la o economie verde.

„Acest lucru este foarte important pentru noi fiindcă în România sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia şi Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decât cu sprijin consistent de la bugetul Uniunii Europene”, a afirmat Siegfried Mureşan.

Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European, propus de Comisia Europeană, urmăreşte să mobilizeze investiţii de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani în Uniunea Europeană pentru a atinge obiectivele climatice.

Cele 1.000 de miliarde de euro vor proveni din fonduri nerambursabile de la bugetul Uniunii Europene, împrumuturi ale Băncii Europene de Investiţii garantate de bugetul UE, dar şi din cofinanţarea naţională pentru proiectele europene sau alte tipuri de împrumuturi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News